circulaire
Fotografie door: StappenGroningen.nl

Groningen Seaports is in 2022 enorm gegroeid ten opzichte van 2021. De winst werd verdrievoudigd, zo kopt het FD. Die groei is vooral te danken aan de uitgifte van nieuwe stukken grond: het havengebied blijkt enorm populair te zijn onder bedrijven.

Het gaat goed bij Groningen Seaports. Waar de winst in 2021 nog 6 miljoen euro bedroeg, groeide die in 2022 spectaculair naar 17,5 miljoen euro. Dat werd vorige week tijdens de nieuwjaarsreceptie bekend gemaakt. De reden van de groei: de uitgifte van 18 nieuwe stukken grond.

Zeer gewild

Er werd in totaal bijna 38 hectare aan nieuwe grond uitgegeven in de havens van Delfzijl en Eemshaven. Daarvan werd het grootste deel verkocht (21,6 ha) en een deel verpacht (15,8 ha). Met de verkoop zijn de toch al vrij schaarse nieuwe stukken grond inmiddels bijna allemaal vergeven. De terreinen in de twee havengebieden zijn zeer gewild. Groningen Seaport werkt inmiddels aan de uitbreiding van de twee havengebieden.

Overslag en LNG

De recordwinst zat hem niet alleen in de pacht en verkoop van nieuwe stukken grond. Ook de stabiele overslag van ruim 13 miljoen ton droeg bij aan de positieve cijfers. Daarnaast maakte het havengebied een ongekende transitie door met het aanleggen van de LNG terminal. In minder dan een half jaar tijd werd de LNG-capaciteit vergroot naar 24 miljard kuub. Volgens Groningen Seaports directeur Cas König werd er nooit eerder zo snel een LNG terminal gerealiseerd met een dergelijke capaciteit.