De voormalige Ensartechfabriek in Delfzijl (foto: Groningen Seaports)

Door de stikstofproblematiek lijkt Groningen Seaports zo’n 3 miljard euro aan investeringen mis te gaan lopen. Er zijn namelijk diverse bedrijven die zich graag in het gebied willen vestigen, maar de knoop nog niet door durven te hakken vanwege het stikstofprobleem.

Buitenland

In een interview met het Dagblad van het Noorden blijkt de frustratie bij CEO Cas König groot te zijn. Volgens König zorgt de stroperigheid rondom het beleid er voor dat bedrijven die een groene impuls aan het gebied kunnen geven, hun investeringen nu juist uitstellen. Zo zijn er geïnteresseerde bedrijven die door diverse recyclingprocessen de netto CO2-uitstoot van de Nederlandse industrie kunnen reduceren, maar vanwege het ontbreken van een duidelijk traject met betrekking tot de vergunning, zouden die bedrijven naar het buitenland kunnen verkassen.

1300 banen

Niet alleen lijkt Groningen Seaports bij elkaar voor zo’n 3 miljard aan investeringen door nieuwe bedrijven mis te lopen, ook zo’n 1300 potentiële banen dreigen zo alsnog te verdampen. Volgens König is het de hoogste tijd dat er in Nederland een ‘energiecommissaris’ wordt aangesteld die zich focust op de energietransitie voor de industrie. Die commissaris zou geadviseerd moeten worden door een team van deskundigen. Op dit moment ontbreekt het aan een duidelijke richting, terwijl de klimaatdoelen van Parijs onlangs nog werden aangescherpt.