Groningen Seaports, Vopak en Whitehelm openen 25MW zonnepark

Afgelopen maandag werd het gloednieuwe 25MW zonnepark dat door Groningen Seaports, Vopak en Whitehelm als joint venture werd aangelegd, in gebruik genomen. Met het nieuwe park wordt een hoeveelheid energie die goed is voor het gebruik van 8000 huishoudens aan het arsenaal duurzame energiebronnen toegevoegd.

Het nieuwe zonnepark is op 19 hectare grond bij de Vopak Terminal Eemshaven gebouwd. Het park is inmiddels in bedrijf en levert stroom aan het Nederlandse elektriciteitsnet. De groenestroomcertificaten zijn voornamelijk afgenomen door bedrijven binnen Groningen Seaports en door Vopak zelf.

De bouw van het park viel min of meer samen met de pandemie, maar ondanks de beperkende maatregelen kon de klus toch op een veilige manier geklaard worden. Het ontwerp en bouwmanagement werd door het Friese E Kwadraat uitgevoerd.Voor de realisatie was EQUANS verantwoordelijk.

Timo Spaninks, Managing Director bij Vopak: “We zijn zeer blij met deze succesvolle oplevering van het zonnepark. Het markeert voor Vopak het moment waarop we voor onze Nederlandse terminal activiteiten geheel overschakelen op groene stroom. Hiermee dragen we actief bij aan het vergroenen van de logistieke ketens van onze klanten en onze rol in de samenleving – Storing vital products with care.”

Cas König, CEO van Groningen Seaports: “Dit zonnepark is een prachtige samenwerking van betrokken partijen. En door onze deelneming wordt ook het lokale karakter van het project gewaarborgd. Daarnaast zijn wij blij dat bedrijven als Vopak en Whitehelm in ons gebied durven te investeren in duurzame energie, zeker in deze tijden. Lokaal geproduceerde groene energie is van groot belang voor ons om het havengebied duurzamer te maken en daarmee de energietransitie vooruit te helpen. Dit straalt ook af op bedrijven die zich hier willen vestigen, juist vanwege de beschikbaarheid van duurzame energie.”

Wessel Schevernels, Chairman van Vopak Terminal Eemshaven en Senior Investment Director bij Whitehelm: “Whitehelm is verheugd met de succesvolle en veilige oplevering van Vopak Solar Park Eemshaven en is trots om een verdere investering te kunnen doen in de Nederlandse energietransitie. We zijn erg blij dat we kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame energie-infrastructuur in de Eemshaven en wederom te hebben samengewerkt met onze langdurige partners Vopak en Groningen Seaports.”

Foto: Vopak