De Reforming-D plant bij Yara Sluiskil, een van ‘s werelds best draaiende kunstmestplants, gaat komende donderdag dicht voor groot onderhoud. De fabriek heeft zes jaar lang non-stop gedraaid. De grote onderhoudsstop wordt bemoeilijkt door de coronacrisis, maar het bedrijf heeft vergaande maatregelen genomen.

Zo’n 1000 man zal de komende weken op de Reforming-D plant aan het werk zijn. En dat heeft in deze tijd nogal wat voeten in de aarde. Michele Koch is communicatie specialist bij Yara en ze legt uit: “We hebben alles in het werk gesteld om de stop coronaproof te maken. Zo hebben we een nieuwe parking aangelegd die de kans op fysiek contact verkleint, hebben we een strikte on-boarding procedure met temperatuurcontrole en andere gezondheidschecks, kleurcodes voor lockers, lunch, enzovoorts. Op deze manier kunnen we voldoende fysieke afstand garanderen. Het is een enorm regelwerk, maar het kan.”

Eigen straat

Ook heeft de organisatie er voor gezorgd dat het eigen Yara personeel te allen tijde fysiek gescheiden blijft van het tijdelijke personeel. “Zowel Yara personeel als tijdelijk personeel hebben hun eigen straat, zodat ze niet in elkaars buurt hoeven te komen.”

Uitstellen?

Op de vraag of de stop niet beter uitgesteld had kunnen worden is Koch duidelijk. “We zijn wettelijk verplicht om het onderhoud elke zes jaar uit te voeren. Bovendien is uitstel met een paar maanden in deze tijd ook geen garantie. Je kunt dan net zo goed weer een opleving van het virus hebben. We hebben in nauw overleg met zowel de GGD als de Veiligheidsregio besloten dat we dit onderhoud gaan uitvoeren. Bij uitstel loop je ook weer tegen het probleem aan dat je contracters weer elders aan het werk kunnen zijn.”

Onafgebroken

Daar komt nog bij dat de Reforming-D plant de afgelopen zes jaar onafgebroken heeft gedraaid. “Je mag dan verwachten dat je toch wat meer dingen tegenkomt die je aandacht nodig hebben dan wanneer er tussentijdse stops zijn geweest.”

Yara heeft bovendien de laatste maanden voldoende ervaring opgedaan in onderhoud in coronatijd. Koch: “We weten dus wat er wel en niet werkt.”