Van begin februari tot eind november wordt er groot onderhoud uitgevoerd op Chemelot. Het industriecluster waarschuwt omwonenden voor mogelijke overlast.

De komende maanden wordt er groot onderhoud uitgevoerd op het Limburgse industriecomplex Chemelot. Verschillende fabrieken zullen tijdelijk worden stilgezet om de onderhoudswerkzaamheden te kunnen uitvoeren.

Er zullen per keer zo’n twee a drie fabrieken worden stilgezet om medewerkers de kans te geven om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Vooral bij de opstart zouden omwonenden mogelijk overlast kunnen ervaren. Daarbij worden dan vaak leidingen doorgeblazen en weer op temperatuur gebracht. Omwonenden zouden daarbij zo nu en dan  een rookpluim of vlam kunnen zien.

De fabrieken die als eersten een onderhoudsstop zullen doormaken zijn fabrieken waar grondstoffen voor nylon worden geproduceerd.

Zorgvuldig

“Een grote onderhoudsstop vergt een lange en zorgvuldige voorbereidingstijd en is een grote, complexe operatie die wekenlang duurt. Hierbij zijn veel mensen betrokken, ook van buiten de eigen organisatie. Op topdagen zijn er tot wel duizenden medewerkers extra aan het werk. Hierdoor blijft een stop meestal niet onopgemerkt voor de omgeving”, laat Chemelot weten.

Pop-up cafe

Wie trouwens Chemelot wil bezoeken, kan vanaf 6 februari terecht bij een ‘pop-up’ Chemelot Café. in het kader van de week van de circulaire economie van 6 tot 11 februari opent het café haar deuren. “We nemen omwonenden en belangstellenden graag mee in de wereld van Chemelot”, motiveert directeur Loek Radix. “Bovendien willen we graag vertellen, laten zien en ervaren hoe bedrijven op Chemelot werken aan de ontwikkeling van de circulaire economie. Wat betekent dat nu eigenlijk? Wat ga je daar concreet van merken in de toekomst? Hoe kun je er zelf aan bijdragen?”