Grootste prijsstijging industriele goederen ooit door dure energie

In april 2022 waren de prijzen voor industriële goederen 29% hoger dan in april 2021. Nooit eerder werd er – sinds die prijzen gemeten worden – een dergelijk grote prijsstijging gezien. De oorzaak laat zich makkelijk raden: dure energie en de oorlog in Oekraïne.

De prijzen voor industriële goederen worden sinds 1981 door het CBS geregistreerd. Nooit eerder werd een dergelijke prijsstijging genoteerd. Door de significante prijsstijgingen van zowel energie als transport worden de prijzen voor industriële goederen naar spectaculaire hoogtes gestuwd.

De prijs van ruwe olie uit de Noordzee is in een jaar tijd met zo’n 80 procent gestegen. En dat maakt brandstof en transport uitermate kostbaar. Hoewel de gemiddelde prijsstijging van industriële goederen 29 procent betrof, waren producten afkomstig uit de olie- en gas 109 procent duurder dan een jaar eerder. De chemie noteerde een prijsstijging van 45 procent.

De oorlog in Oekraïne legt nog eens extra druk op de toch al hoge prijzen. De afzetprijzen van de industrie stijgen – weliswaar minder spectaculair – mee met de prijsstijging. De afzetprijzen van de industrie stegen ruim 4 procent ten opzichte van maart 2022. De afzetprijzen lopen sinds begin 2020 al op.