stroomnet

Grootverbruikers in Limburg en Brabant weer aangesloten op stroomnet

Begin juni zat het stroomnet in Limburg en Brabant zo vol, dat nieuwe grootverbruikers (en leveranciers) niet konden worden aangesloten op het stroomnet. Door congestiemanagement is dat inmiddels weer mogelijk.

Wie in juni z’n nieuwe fabriek van stroom wilde laten voorzien had pech. En ook de lokale voetbalvereniging die een paar zalen vol had gelegd met zonnepanelen kon weinig met de nieuwe investering. Het stroomnet zat te vol om nieuwe aansluitingen toe te laten.

 

Afkeer

Op het nieuws werd met stevige afkeer gereageerd. Minister Rob Jetten liet weten het bijzonder spijtig te vinden dat nieuwe aansluitingen niet konden worden gehonoreerd. Chemelot CEO Loek Radix liet weten dat de congestie verdere verduurzaming in de weg zit. Netbeheerder Tennet maakte duidelijk dat er al eerder was gewaarschuwd voor congestie, maar dat er door de politiek geen maatregelen waren genomen.

Geen gebruik

Een kleine drie maanden later is een door TenneT uitgevoerd onderzoek inmiddels afgerond. Er is vooral gekeken naar de mogelijkheden van congestiemanagement. En die mogelijkheden zijn aanzienlijk. Door stroomgebruikers te vragen (tegen vergoeding) om op drukke momenten geen gebruik te maken van het net, kan er zo’n 1700 megawatt aan capaciteit op het stroomnet worden vrijgemaakt.

Verzwaren

Daarnaast kunnen grootverbruikers hun aansluiting verzwaren. Van de industrie wordt verwacht dat zoveel mogelijk processen worden geëlektrificeerd. Daarbij is verzwaren van de aansluiting meestal een pure noodzaak. Voor het verzwaren van de aansluitingen komt in totaal 722 megawatt aan capaciteit beschikbaar. Bedrijven die hier aanspraak op willen maken, komen daarna op een wachtlijst te staan.

Aanbieders

Ook aan de aanbiederskant komt er extra capaciteit: 960 megawatt wordt gereserveerd voor bronnen van duurzame energie, zoals windmolens en zonnepanelen. De extra capaciteit is echter niet voldoende om de nog te realiseren duurzame energiebronnen die nu op een wachtlijst staan, aan te sluiten.

Politiek

Inmiddels is de politiek ook wakker geschud. Provincies en het ministerie van EZ heeft een taskforce in het leven geroepen die gaat onderzoeken hoe schaarste op het net de komende jaren kan worden geminimaliseerd.

Miljarden

Netbeheerders zullen de komende jaren enorme bedragen investeren in de verzwaring van het elektriciteitsnet. TenneT gaat de komende tien jaar 2 miljard investeren in verzwaring, verdeeld over dertig grote projecten. Enexis geeft bijna 3 miljard euro uit aan de stroomnetten.

Heb je interesse in vacatures binnen de industrie? Klik dan hier industrie vacatures.