industrie nieuws
Bron: Unsplash industrie nieuws foto

Grote bedrijven roepen overheden op tot grensoverschrijdende verduurzaming

Grote bedrijven en NGO’s roepen de overheden van Duitsland, België en Nederland op tot meer en betere samenwerking. De industrie kan alleen verduurzaamd worden als er grensoverschrijdend zal worden gewerkt en gedacht.

Een groot deel van de Europese industriële CO2-uitstoot (18 procent) wordt veroorzaakt door de productie van staal, cement en chemische stoffen. Een groot deel van die industrie bevindt zich in een industriecluster dat in Nederland, België en Duitsland (Noordrijn Westfalen) ligt. De bedrijven die in dit cluster vertegenwoordigd zijn, plus diverse NGO’s, willen graag verduurzamen, maar dringen aan op het realiseren van (grensoverschrijdende) infrastructuur. Daarbij is er een ‘mix van maatregelen’ nodig. Een gouden standaard die alle problemen oplost, is er niet.

Doeltreffend

“We moeten inzetten op energieefficiëntie, circulariteit, industriële elektrificatie met
hernieuwbare energie uit zon en wind en het afvangen en ondergronds opslaan van CO2”,
zegt Michelle Prins, beleidsexpert industrie bij Natuur & Milieu. “Een doeltreffend
toekomstplan voor de industrie vereist actie op al deze domeinen, gekoppeld aan een
financiële strategie en de uitrol van de nodige infrastructuur.”

Co2-opslag 

Volgens de ondertekenaars is het niet mogelijk om direct over te stappen op groene technologie. In de tussentijd zal er met CCS en CCU tijdelijk Co2-emissie bespaard worden.“Dit vereist grensoverschrijdende transportinfrastructuur (pijpleidingen, schepen, trucks,
treinen), CO2afvanginfrastructuur in alle betrokken landen en opslaginfrastructuur in
Nederland. Het is cruciaal dat België, Nederland en Duitsland hiervoor samen een visie en
stappenplan uitwerken”, zegt Laurien Spruyt, senior climate & industry policy managerbij
Bellona Europa.

Ondertekenaars

De open brief wordt onderschreven door: Aramis, Bellona Europa, Bellona Duitsland, Benelux Business Roundtable, Bundesverband der Deutschen Kalkindustrie, Carbon Collectors, Clean Air Task Force, Energie Beheer Nederland, Fluxys, Gasunie, General Electric, HeidelbergCement, Holcim België NV, Lhoist, Natuur & Milieu, Natuur en Milieu Federatie ZuidHolland, North Sea Port, Port of Antwerp, Port of Rotterdam, Porthos, Shell, Smart Delta Resources, TotalEnergies, Victrol en Verein Deutscher Zementwerke (VDZ).