H2eron

Omwonenden kregen vorige week een kijkje in het ontwerp van de 40 megawatt waterstoffabriek H2eron in Delfzijl. In de nieuwe fabriek wordt straks op duurzame en veilige wijze vliegtuigbrandstof geproduceerd.

Bij H2eron, voorheen bekend onder de naam Djewels2, wordt straks in samenwerking met HyCC SkyNRG en Groningen Seaports duurzame vliegtuigbrandstof geproduceerd. In de state-of-the-art fabriek wordt op basis van alkaline technologie waterstof geproduceerd. De installatie heeft een vermogen van 40 megawatt en zal worden gevestigd op het Heveskes-terrein.

85% besparing

Anna Giatti is projectmanager bij HyCC en ze vertelt: “Wij gaan groene waterstof leveren aan SkyNRG. Deze leverancier van duurzame kerosine gaat, eveneens op het Heveskes-terrein en naast de H2eron-installatie, een fabriek bouwen voor de productie van duurzame kerosine. SkyNRG gebruikt hiervoor, naast ‘onze’ waterstof, biologische restoliën. Daarmee kan in vergelijking met conventionele kerosine tot 85% aan CO2 worden bespaard.“

Stikstof

Hoewel er de bouw van de fabriek stikstof wordt uitgestoten (graafmachines en vrachtwagens rijden helaas niet op water), zal de fabriek in productie geen stikstof uitstoten. De realisatie van de fabriek heeft dus geen noemenswaardige invloed op het grootste Natura2000 gebied van Nederland; de Waddenzee.

De kogel is nog niet door de kerk. De vergunningen voor het project liggen op dit moment ter inzage bij de provincie. In 2024 zal de bouw waarschijnlijk van start gaan. In 2025 rolt de eerste bruikbare waterstof uit de fabriek.

Foto: Chemiepark Delfzijl

Heb je interesse in vacatures binnen de industrie? Klik dan hier op industrie vacatures.