Hatenboer-Water levert waterzuiveringsinstallaties voor boorplatform

De productiecapaciteit van de ontziltingsinstallaties is afhankelijk van het zoutgehalte en de temperatuur van het zeewater. Bij een lagere temperatuur en een hoger zoutgehalte neemt de capaciteit iets af. “Een Reverse Osmose (RO) systeem gebruikt semipermeabele membranen. Deze membranen werken op basis van een evenwicht. Door de druk te verhogen naar 60-70 bar verschuift dat evenwicht waardoor schoon water door de membranen zal passeren. Wanneer er meer zouten in het water zitten, zal er minder water door het membraan passeren. Bij een lagere temperatuur van het zeewater krimpen de poriën van het membraan waardoor bij dezelfde druk, ook minder water door het membraan zal passeren”, vertelt Maarten Brandenburg van Hatenboer-Water.

Capaciteit
De installaties uit de Oceanus-serie van Hatenboer-Water hebben een maximale productiecapaciteit van 30 kuub water per dag. Op basis van gegevens over het zoutgehalte en de temperatuur op de locatie van het boorplatform in de Baltische zee verwacht het bedrijf 20 kuub water per dag te kunnen produceren. De hoeveelheid geproduceerd water kan gedurende de seizoenen ook variëren.

Onderhoud
Het boorplatform Seafox7 is ontworpen voor wateren met een diepte tot 40 meter. Op het platform kunnen 113 mensen verblijven. Zij worden via de waterzuiveringsinstallaties van Hatenboer-Water voorzien van vers drinkwater. Het platform ligt nu nog in de werf van Seafox in IJmuiden. Daar zullen de ontziltingsinstallaties door service-engineers van Hatenboer-Water worden geïnstalleerd. Periodieke onderhoudswerkzaamheden aan de installaties kunnen ter plekke door de crew van de Seafox 7 worden uitgevoerd.

Bron: www.waterforum.net