waste-plastic Neste

Het Circular Plastics Fund van Infinity Recycling investeert 6,3 miljoen euro in Pryme N.V. Deze onderneming bouwt een grote fabriek in Rotterdam om plastic afvalstromen om te zetten in pyrolyse olie. Het is de eerste investering van het fonds dat hiermee een belang van 20 procent in het bedrijf krijgt. Chemiebedrijven kunnen de pyrolyse-olie uit de installatie inzetten als vervanger voor nafta en de productie van circulaire producten.

Het fonds bracht in februari met succes zijn startkapitaal bijeen. Daarbij kreeg het steun van investeerders uit de hele kunststofketen en Invest-NL, het Nederlandse investeringsagentschap. Zo brachten de investeerders 42 miljoen euro bij elkaar en Invest-NL 15 miljoen euro.

Het fonds is opgericht door Jeroen Kelder. Hij organiseerde achttien jaar lang overnames en investeringen bij GE Capital. In 2019 begon hij Infinity Recycling samen met Jan-Willem Muller, met decennia werkervaring in de distributie en handel van petroleumproducten. De twee willen hun kennis, ervaring en connecties nu inzetten om van plastic afval daadwerkelijk nieuwe producten te maken, meldt Trouw.

Ladder van Lansink

Chemische recycling is niet de enige manier om de plastic kringloop te sluiten, benadrukken Kelder en Muller. Ze noemen de Ladder van Lansink waarin de Nederlandse oud-parlementariër Ad Lansink preventie, minimalisatie en hergebruik vooropzette in de aanpak van afval. Ook mechanische recycling gaat dan voor. Kelder: “Pas als dat allemaal niet kan, komen wij met chemische recycling in het spel.”

Pyrolyse-technologie

De Pryme-fabriek moet in het vierde kwartaal van 2022 operationeel zijn. De plant zal jaarlijks ongeveer 40.000 ton afvalplastic verwerken zodra ze volledig operationeel is. De Pryme-installatie maakt gebruik van pyrolyse-technologie. Hierbij wordt circa 75 procent van het gemengde kunststofafval omgezet in pyrolyse olie.

De chemische industrie kan het gebruiken als vervanger voor nafta. Dat is een hoofdbestanddeel bij de productie van nieuwe kunststofproducten. Shell gaat het gebruiken als grondstof voor haar krakers in Moerdijk en Rheinland (Duitsland) voor het maken van circulaire chemische producten.

CO2-uitstoot vermijden

Pryme schat dat meer dan 10 miljoen ton Europees kunststofafval per jaar geschikt is als grondstof voor recycling in zijn fabrieken. Hierdoor kan de technologie in de toekomst een belangrijke bijdrage leveren aan de doelstelling van de EU om 50 procent van het kunststof verpakkingsafval in Europa te recycleren tegen 2025. TNO schattingen uit 2021 impliceren dat per Pryme-reactorlijn van 40.000 ton jaarlijks 92.000 ton CO2-uitstoot kan worden vermeden door chemische upcycling van kunststofafval tot pyrolyse olie  ten opzichte van verbranding.

Uitrol in Noordwest-Europa

Doel is om de komende jaren de Pryme-technologie uit te rollen in meerdere fabrieken in Europa. Per fabriek rekent Pryme met een capaciteit van 160.000 ton per jaar.