Het verbeteren van energiebeheer in jouw bedrijf – Top 3 Tips voor succes

Terwijl de energieprijzen de pan uit rijzen, is het belangrijker dan ooit geworden om een gedegen energiemanagementstrategie te bepalen. Om het onderste uit de kan te halen, kunnen ondernemingen de focus verleggen door te besparen op onnodige kosten. Dit is waar energiebeheer kan helpen, want energieverbruik is een van de grootste kostenposten voor kleine en middelgrote ondernemingen in Nederland. Verschillende studies geven bovendien aan dat het MKB enorme geldbedragen verspilt door onnodig energieverbruik. Het implementeren van een energiebeheerplan steekt hier een stokje voor. Meer weten? In deze korte blog geven we je enkele ideeën over hoe je het energiebeheer van jouw bedrijf kunt verbeteren.

1. Wat moet er worden verbeterd? Doe een audit

Een van de eerste stappen die moeten worden ondernomen om een plan voor energiemanagement te maken, is door na te gaan welke processen eigenlijk aan verbetering toe zijn. Dit helpt je te bepalen waar jouw energiekosten het hoogst zijn. Bovendien brengt een energieaudit het verborgen energieverbruik aan het licht en kunnen er bepaalde energieaspecten worden ontdekt waar je misschien nog niet aan gedacht hebt.

Om dit te kunnen doen, stel een benchmark op om te zien hoe het energieverbruik zich verhoudt tot dat van andere bedrijven in jouw sector. Om goede vergelijkingen te trekken, kun je rondvragen of deze informatie opzoeken op het internet.  Bovendien kun je een betrouwbare rekening berekening van de energiebesparing maken met behulp van een gekwalificeerde professional op het gebied van energiebeheer. Op deze manier krijg je meer inzicht in je energiebasislijn en kan er worden berekend hoeveel energie jouw bedrijf elke maand zou kunnen besparen.

2. Maak gebruik van mogelijkheden om te volgen en registreren

Om het energieverbruik inzichtelijker te maken, kun je overwegen om slimme meters te installeren om jouw energieverbruik nauwkeuriger te controleren. Dit bied je wellicht de mogelijkheid om het apparatuurgebruik tijdens piekuren te minimaliseren of je kunt precies nagaan waar verspilling kan worden voorkomen.

Een belangrijke stap in het energiebeheer is om de juiste energiebeheeroplossingen te implementeren. Hiervoor is het aan te raden om de hulp in te schakelen van de specialist op het gebied van monitoring en maatwerkoplossingen. Meer weten? Bezoek de website van Controlin en neem gerust contact op voor al jouw vragen.

3. Verhoog het energiebewustzijn op de werkvloer

Bij het implementeren van een energiebeheerstrategie, is het van vitaal belang om jouw teamleden op de hoogte te brengen van de energiedoelstellingen van het bedrijf. Werknemers onderschatten vaak de kleine dingen die ze op het werk doen en die tot grote energiekosten leiden, en daarom is het bevorderen van energiebewustzijn en zelfbewustzijn een essentieel onderdeel om duurzame veranderingen aan te brengen. En, als je een paar van deze veranderingen doorvoert, is er een hoge kans dat je de volgende maand de energierekening ziet veranderen!