Hoe effectief energiebeheer in de bedrijfsstrategie kan worden toegepast

Organisaties moeten het vermogen en de wil hebben om systematisch mogelijkheden voor energie-efficiëntie in hun bedrijfsvoering te implementeren. Vooral de afgelopen jaren zien we meer dan ooit dat duurzaamheid in de mondiale economie een belangrijk onderdeel van de bedrijfsstrategie is geworden. Toonaangevende organisaties over de hele wereld begrijpen dat duurzaamheid een essentiële factor is om kosten te verlagen, nieuwe markten aan te boren en efficiëntie en innovatie in de hele organisatie te stimuleren. Door energie-efficiëntie effectief te implementeren, kunnen bedrijven duurzaamheid in hun dagelijkse activiteiten integreren om kostenbesparingen op lange termijn te realiseren en de milieuprestaties te verbeteren. Niet alle bedrijven zijn echter volop bezig met deze ontwikkelingen. Laten we daarom eens kijken naar enkele principiële overwegingen die van belang zijn bij het implementeren van effectief energiebeheer. 

Het identificeren van de knelpunten en het analyseren van data 

De succesvolle uitvoering van initiatieven voor energie-efficiëntie is meestal een direct resultaat van het vermogen van bedrijven om relevante informatie te identificeren en te assimileren. Het is belangrijk om de relatie tussen milieuprestaties en bedrijfsmodellen te onderkennen en bestaande systemen en middelen op specifieke doelstellingen toe te spitsen. 

Adequate managementsteun en energiemanagement oplossingen zijn essentieel bij het plannen, structureren en uitvoeren van inspanningen op het gebied van duurzame ontwikkeling binnen een ondernemingskader. Elektrotechnisch maatwerk en totaaloplossingen op het gebied van energiemonitoring van bedrijven zoals Controlin nemen dan ook een steeds belangrijkere rol in een groot aantal markten. 

Intern en extern communiceren

Het communiceren van doelstellingen en vooruitgang is de sleutel tot succes. Maak ook gebruik van de informatie over de vorderingen, de haken en ogen, en de nog te behalen winst. Transparante communicatie staat centraal bij zowel interne als externe communicatie met betrekking tot de duurzaamheidsontwikkelingen. 

Proactief zijn met effectief energiebeheer 

Het vermogen van een organisatie om haar energiebeheer en andere duurzaamheidspraktijken te verbeteren, houdt vaak rechtstreeks verband met de vraag of er een reactieve of proactieve houding aanwezig is. Daar waar een reactieve organisatie zich richt op de naleving van de regelgeving en het corrigeren van problemen, kunnen deze juist worden voorkomen door een proactieve planning. Proactieve organisaties worden gedreven door strategische planning en de betrokkenheid op de lange termijn om de duurzaamheidsactiviteiten te verbeteren.

Maak kleine stappen – Laat ze tellen 

Energieverbruik aanpakken kan hard werken zijn, wat betekent dat het belangrijk is om te onthouden dat een reeks kleine veranderingen een groot effect kan hebben. Wees ambitieus, maar houdt het wel realistisch. Kleine, goed doorgevoerde ontwikkelingen kunnen een wereld van verschil maken. Als ze opgeteld worden, kunnen ze bijdragen aan het grote werk dat al gedaan wordt.