Leestijd: 30 seconden

Ze zijn nog maar net achter de rug: de op één na meest succesvolle Olympische Spelen. Nederland domineerde opnieuw op het ijs. En andere landen die medailles haalden, hadden vrijwel zonder uitzondering een Nederlands tintje: een coach, een familielid, of schaatsen uit Nederland.

Want als schaatsers niet op (custom) schoenen van Viking of Maple rijden, beiden van Nederlandse bodem, hebben ze wel een onderstel van een van beide merken. En met dat onderstel, daar lijkt iets mee te gaan gebeuren de komende tijd.

Gek genoeg rijden vaak sprinters van 100 kilo op dezelfde onderstellen als ‘stayers’ van 50 kilo. En dat is vreemd, want de krachten die een zware sprinter op zijn ijzers uitoefent, zijn vele malen groter dan die van een lichtgewicht 5 kilometer rijder.

Ontwerpers Wouter Vogelesang en Kees Douma presenteerden vandaag in de Leeuwarder Courant een nieuw prototype klap-onderstel: een gepersonaliseerd onderstel welteverstaan. En dat is waar de maakindustrie in Nederland ineens om de hoek komt kijken.

Om materialen van verschillende diktes op betrouwbare wijze te kunnen verbinden is het nodig dat er nieuwe technieken naar Nederland komen. Door te laserlassen kunnen veel gemakkelijker constructies worden gebouwd die voorheen nauwelijks mogelijk waren. In Nederland wordt er in de vervaardiging van hoogwaardige onderstellen nog geen gebruik gemaakt van die techniek en volgens de ontwerpers is dat zonde.

Ook fietsframes van staal en aluminium worden nog altijd met de hand gelast in China. Een geautomatiseerde laserlasrobot zou dat werk effectiever en efficiënter kunnen uitvoeren. Maar met een goede lasrobot alleen ben je er nog niet. Technisch opgeleid personeel is, zoals u weet, bijzonder schaars en lassers zijn daar geen uitzondering op.

Vogelesang en Douma hebben hun pijlen gericht op ROC De Friese Poort in Drachten. Ze hopen het opleidingsinstituut zover te krijgen dat er een specialisatie wordt opgezet voor laserlassers. Daarna zal ook de samenwerking met het HBO en WO worden opgezocht. De ontwerpers denken ook al aan de omscholing van 55-plussers. Volgens het duo is er een enorme markt die ontdekt en ontwikkeld kan gaan worden.