Hoge persluchtpuls verwijdert deeltjes effectief

Energiezuinig IBG-blaaspistool van SMC

Om productieprocessen te beschermen tegen de invloed van deeltjes, zoals vuil, spaanders en waterdruppels, heeft SMC een blaaspistool (Impact Blow Gun-serie) ontwikkeld met een krachtige en directe persluchtpuls. Het blaaspistool is energie-efficiënt, omdat het bijna twee keer zo snel werkt en tot maximaal 87 procent minder lucht verbruikt dan standaard blaaspistolen.

Tijdens industriële productieprocessen, zoals de verwerking van hout, metaal en kunststof, ontstaan materiaaldeeltjes die de prestaties van de machine en de productiviteit negatief kunnen beïnvloeden. Onderdelen, zoals metalen platen, kunnen aan elkaar kleven door olie. Reinigen en scheiden kost daardoor veel tijd en machines staan lang stil.

Sneller en energiezuiniger

Het IBG-blaaspistool vermindert de arbeidstijd met 97% in vergelijking met conventionele modellen. Processen met deeltjesvorming of gekoelde processen in verwerkende industrieën, zoals bosbouw, machinale bewerking en zware industrie, verlopen daardoor efficiënter. Bovendien bespaart de IBG veel energie, dankzij het in de handgreep geïntegreerde luchtreservoir dat wordt gebruikt voor de directe blaaspuls. Daardoor behoeft een kleiner volume lucht te worden opgewekt.

Instelbaar piekvermogen

De IBG-serie kan tot drie keer per seconde worden bediend voor een volledige luchtuitstoot. Ten opzichte van de VMG-serie van SMC bereikt het blaaspistool een driemaal hogere en instelbare piekdruk. Zo kan de blaaskracht worden aangepast aan verschillende toepassingen, bijvoorbeeld om overmatige verspreiding van vuildeeltjes of waterdruppels te voorkomen.

De IBG-serie heeft een numerieke regelknop voor het instellen van een piekwaarde. De ‘nozzle’ met ingebouwde demper zorgt ervoor dat het blaaspistool slechts een geluidsniveau bereikt van circa 80 dB bij een toevoerdruk van 0,5 MPa.

Over SMC

SMC is gespecialiseerd in industriële automatisering en is wereldwijd de grootste leverancier van pneumatische componenten. Met 12.000 basisproducten en meer dan 700.000 varianten biedt SMC oplossingen voor de automatisering van productieprocessen in iedere industriesector. SMC Corporation, opgericht in 1959, is gevestigd in Tokyo en genoteerd aan de Tokyo Stock Exchange. SMC heeft wereldwijd ruim 20.000 medewerkers, 34 productievestigingen en vijf technische centra.

SMC Nederland, opgericht in 1981, heeft vestigingen in Amsterdam (hoofdkantoor) en Eindhoven (Technology Center). SMC Nederland verzorgt ook technische opleidingen en trainingen voor klanten, distributeurs en techniekdocenten. In samenwerking met haar klanten biedt SMC een voorsprong op het gebied van industriële automatisering. De Japanse waarden zijn de basis van het handelen naar medewerkers en klanten. SMC Nederland wil herkend worden als dé kennispartner voor veilige en duurzame technologie.