HyCC gaat voor groene waterstof

Nu het nieuwe kabinet een klimaat- en transitiefonds van 35 miljard euro heeft gereserveerd, waarvan er 22 miljard naar de industrie gaat, lijkt de transitie naar een waterstofeconomie dichterbij te komen. Nobian en de Green Investment Group hebben een joint venture gelanceerd met de naam HyCC (the Hydrogen Chemistry Company). Met een viertal concrete projecten staat het nieuwe bedrijf klaar om te gaan bouwen aan groene waterstof.

De productie van waterstof uit elektrolyse is voor Nobian niet nieuw. Nobian is in
Nederland namelijk groot geworden door elektrolyse van zout water. Marcel Galjee is de Managing Director van het gloednieuwe bedrijf HyCC, de joint venture tussen Nobian en de Green Investment Group: “Nobian haalt zout uit de diepe aardlagen in Nederland en Denemarken, lost dat op in water en dat gaat vervolgens naar een elektrolyse proces. Daaruit wordt vervolgens chloor, natronloog en waterstof geproduceerd. Dat gebeurt bovendien op een grote schaal en dat is interessant als we naar de productie van groene waterstof kijken.”

The Green Investment Group (GIG) is een onderdeel van Macquarie en dat is wereldwijd een van de grootste investeerders in duurzame energie. “Wij hadden een partij nodig die niet alleen kapitaal heeft, maar ook ervaring heeft met grootschalige elektriciteitsproductie.
Duurzame elektriciteit is voor ons namelijk de belangrijkste grondstof.”

Lees hier het hele artikel