Lindor leverde in totaal vier mengers aan de Indiase aardaaplechipsproducent Balaji Group (foto: Lindor).

De Indiase snackproducent Balaji Group heeft de productiviteit in drie fabrieken aanzienlijk verhoogd door de inzet van vier mengers van het Nederlandse bedrijf Lindor. Bovendien is de kwaliteit van de extrusie toegenomen omdat het poedermengsel minder stofdeeltjes bevat.

De fabriek van Balaji in Rajkot was door een stijgende vraag in de markt toe aan modernisering en uitbreiding van de productiecapaciteit. Samen met Lindors Indiase partner Food Processing Technologies (FPT), dat al jaren nauwe banden onderhoudt met de Balaji Group, onderzocht de snackproducent hoe ze het productieproces in de fabriek konden verbeteren. Hierbij kozen de partijen voor een gentle touch menger van het Nederlandse bedrijf Lindor in Dordrecht.

Gentle touch technologie
Lindor ontwikkelde de gentle touch technologie voor het mengen en verwerken van fijne poeders, granulaten en natuurlijke producten. Een van de grootste voordelen van deze technologie is volgens Lindor het mengen met een hoge homogeniteit in een kort tijdsbestek. Bovendien kunnen volgens de fabrikant zelfs erg sensitieve, fragiele producten worden gemixt en verwerkt zonder degradatie, verwarming door wrijving of ophoping in hot spots.
De menger is uitgerust met injectielansen met speciale spuitmonden die het water zeer fijn verdelen over een bewegend product bed. Hierdoor ontstaat volgens Lindor een homogeen mengsel van een hoge en constante kwaliteit.

Engineering en installatie
Lindors Indiase partner FPT verzorgde de engineering en installatie van de korte proceslijn, waar de menger deel van uitmaakt. Daarnaast bevat de productielijn andere apparaten, zoals aero mechanical conveyors, extruders, fryers en verpakkingsmachines. De Lindor menger lost haar lading volgens de fabrikant bijzonder snel. Zo vervoert een aero-mechanisch transportsysteem de batch van 400-500 kg binnen enkele minuten naar de volgende stap in het proces.

Succesvol vervolg
Toen de proceslijn zich met betrekking tot betrouwbaarheid, exploitatie- en energiekosten een jaar lang had bewezen, besloot de Balaji Group de fabrieken in Valsad en Indore van een vergelijkbare proceslijn met Lindor mengers te voorzien. Lindor leverde in totaal drie L1000 mengers met vloeistofinjectie, uitrijbare in- en uitlaat en gewaterstraalde afwerking. Daarnaast leverde Lindor een vierde menger, een L500 met een batchvolume van 500 liter.

Belangrijke markt
Het Nederlandse bedrijf is sinds vier jaar actief op de Indiase markt. Zo installeerde de onderneming in nauwe samenwerking met partner FPT verschillende installaties in met name de voedingsmiddelenindustrie, waaronder de Indiase snackgigant Haldiram’s. Vier Lindor L1000 trommelmengers mengen in een van de fabrieken inmiddels dagelijks tonnen aan traditionele Indiase zoutjes.