Industrie 4.0 diagnostiek voor pneumatiek

Industrie 4.0 diagnostiek voor pneumatiek via directe digitale besturing: IO-Link ® module toegevoegd aan het ASCO Numatics 580 Serie elektronicaplatform

Emerson breidt het ASCO Numatics 580 Serie veldbus elektronicaplatform uit met een IO-Link ® communicatie optie. Toegepast in de ASCO Numatics 500 Serie ventieleilanden, biedt deze nieuwe IO-Link module ontwerpers van machineautomatisering een handige, kosteneffectieve en betrouwbare oplossing voor de besturing van magneetventielen via directe digitale datacommunicatie met de machinebesturing, plus de mogelijkheid voor event-based en I/O toegewezen diagnostiek – allebei belangrijke eisen voor Industrie 4.0 bij predictief onderhoud.

De 580 Serie IO-Link is compatibel met de volledige serie 501, 502 en 503 ventieleilanden met debieten van 400 tot 1400 l/min en ventielgroottes 11, 18 en 26 mm. Ze zijn leverbaar met basisplaten waarmee twee drukken kunnen worden gecombineerd in één handige opbouw, waardoor de installatie wordt vergemakkelijkt en besturing van ventielen en complete pneumatische systemen op hetzelfde eiland mogelijk wordt. De modulaire reeks biedt voor zijn bouwgrootte het hoogste verkrijgbare debiet, waardoor machineafmetingen compact kunnen worden gehouden en de systeemkosten laag. Een uitgebreide reeks opties zorgt voor volledige applicatieflexibiliteit.

IO-Link wordt steeds populairder bij automatiseringssystemen, doordat het een internationaal gestandaardiseerde I/O-technologie (IEC 61131-9) levert voor communicatie op sensor/actuator niveau in machinebesturingen. De ASCO Numatics 580 serie IO-Link module biedt vele voordelen zoals eenvoudige inbedrijfstelling met niet afgeschermde 3-draads communicatieaansluiting en 4- of 5-polige standaard M12-connectoren voor voeding en communicatie.

Behalve de grotere machinebeschikbaarheid door verbeterde diagnose, zijn er meer voordelen, waaronder parameterinstelling met IO-Link’s Integral Device Description Protocol (IODD), een eenvoudige configuratie parameter update en het makkelijk vervangen van componenten. In combinatie met de 500 serie ventieleilanden en een compatibele IO-Link master, kan eenvoudig een modulair gedistribueerde I/O topologie worden gerealiseerd tot 32 magneetventiel uitgangen per master, samen met externe sensoren, relais en andere veldcomponenten.

IO-Link is onafhankelijk van de bovenliggende veldbus systemen en is momenteel leverbaar voor praktisch alle beschikbare belangrijke veldbus-protocollen. Door deze onafhankelijkheid kunnen OEM’s zelf hun voorkeursleverancier kiezen voor hoogwaardige machinebesturingen, terwijl upgrades van de machineautomatisering of uitbreidingskosten eveneens tot een minimum beperkt kunnen blijven door gebruik te maken van bestaande PLC besturingen, en dat met hogere veldfunctionaliteit. Programmeurs kunnen ook profiteren van de indrukwekkende mogelijkheden van IO-Link – I/O toegewezen diagnostiek zorgt voor vereenvoudigde PLC besturing en event-based diagnostiek biedt cloud verwerking van de data via een compatibele master.

De 580 serie IO-Link is zeer geschikt voor gedistribueerde machinearchitecturen waarin sensoren en pneumatische systemen dicht bij elkaar liggen en waar zeer betrouwbare digitale datacommunicatie tussen veldapparatuur en machinebesturing gewenst is. Toepassingen omvatten, maar zijn niet beperkt tot, transport en robotica, pick & place en assemblagemachines, en een breed scala van verpakkingsmachines.