Industrie 4.0 neemt onzekerheden weg | Marc Vermee

De focus van de industrie ligt al jaren op procesautomatisering, maar het is tijd dat procesoptimalisatie het kernbegrip wordt en bedrijven overstappen naar industrie 4.0. Machines doen namelijk nu wat ze moeten doen, maar processen kunnen beter, sneller, efficiënter en slimmer. Met industrie 4.0 kunnen bedrijven heel wat slagen maken.

Geplande stilstand
Stilstand is een no-go, maar helaas niet altijd te voorkomen. Machines zijn in die zin verraderlijk. Je weet immers niet of een installatie morgen of over drie jaar ineens uitvalt. Gebeurt het vandaag? Dan is de geplande onderhoudsbeurt eigenlijk mosterd na de maaltijd. Industrie 4.0 neemt die onzekerheid weg. Plaats bijvoorbeeld meetapparatuur bij de motor van de machine die is gekoppeld aan een systeem. De computer berekent vervolgens wanneer de monteur onderhoud moet plegen. Zo plan je de werkzaamheden op tijd in en op het moment dat het jouw bedrijf het beste uitkomt.

Digital twin 
Een digital twin is een digitale kopie van het productieproces, een model dat is nagebootst met data van het origineel. Dit is een zeer effectieve manier voor procesoptimalisatie. Het grote voordeel is dat je ongeoorloofd kunt proberen en innoveren. Ontdek wat er gebeurt als je bepaalde parameters verandert, zonder kosten en onomkeerbare gevolgen.

Augmented reality
De operator die vanaf een computerscherm in de controlekamer zijn werk doet? Straks wandelt hij dankzij augmented reality in het bedrijfspand rond met alleen zijn mobiel in de broekzak. Stel dat de operator in een bierbrouwerij werkt. Hij richt zijn smartphone op een willekeurig vat en ziet de temperatuur, zuurgraad en kubieke meter erop terug. Met deze belangrijke informatie kan hij meteen op dat moment de problemen signaleren en oplossen, zonder eerst naar de controlekamer te rennen.

Til je augmented reality naar een hoger niveau, dan laat je een technisch specialist op afstand meekijken terwijl de operator zijn ronde doet. Zo beschikt hij – als een soort helpdesk op afstand – over alle informatie en ‘ziet’ hij het biervat. Op deze manier lossen ze samen het technisch probleem op. Augmented reality biedt ook een oplossing voor het nijpende tekort aan techneuten. Specialisten detecteren en lossen storingen op afstand op, waardoor jij ze op één plek kan positioneren. Dat scheelt veel tijd qua reizen, plannen en ook mankracht.

Processen zijn er om geoptimaliseerd te worden. Wat kan bij jou beter?

Marc Vermee | Adviseur besturingstechniek bij Hoppenbrouwers Techniek, technisch dienstverlener.