energiebedrijven

Industrie EU groeit opnieuw in juni

De productie van de Europese industrie groeide in juni met 0,7% ten opzichte van de maand er voor. Ten opzichte van juni 2021 groeide de productie met 2,4%.

Door een sterke stijging in de productie van kapitaalgoederen steeg de Europese productie in juni zowel in vergelijking met de maand er voor, als met het jaar er voor. De stijging wordt ook mede verklaard door de hogere productie in de energiesector.

De productie van tussenproducten (halffabrikaten) daalde licht ten opzichte van de vorige maand. Ook de productie van duurzame consumentengoederen (personenauto’s, witgoed, enz) daalde licht.

Binnen de Europese Unie waren er verschillen in de productiecijfers. De grootste productietoenames werden gerealiseerd in Ierland, Malta en Griekenland. Ook in Duitsland, Frankrijk en Spanje stegen in de productie.

In Nederland lijkt de productiegroei wat af te vlakken na de piek die in april werd genoteerd. Vergeleken met juni 2021 werd er in juni 2022 gemiddeld 6% meer geproduceerd.

De productiecijfers zijn de laatste tijd, onder andere door de oorlog in Oekraïne, wisselvalliger dan normaal. Daar komt bij dat cijfers die worden vergeleken met de cijfers van een jaar terug nog sterk werden beïnvloed door de pandemie. Het ondernemersvertrouwen steeg in juli ten opzichte van juni, ondanks de afvlakkende groei.