Industrie groeit nog steeds, maar groei zwakt wel af

De recordgroei van de Nederlandse industrie van begin dit jaar is nu vier maanden op rij aan het afzwakken. Met die trend in het achterhoofd en de hoge gasprijzen is een Nevi index van 62 echter nog steeds een prestatie.

De groei van de Nederlandse industrie brak begin dit jaar keer op keer records. Sinds het begin van de zomer zwakt die groei nu een viertal maanden op rij af. Werd er in augustus nog een index van 65,8 genoteerd, over september staat de index nu op 62.

Maar dat is zeker niet slecht, vooral gezien de tekorten aan grondstoffen en personeel, de lange levertijden en de hoge gasprijzen. Daar komt bij dat de bezettingsgraad in de industrie al maandenlang maximaal is: meer produceren is simpelweg niet mogelijk.

De hoge gasprijzen hebben in sommige sectoren gezorgd voor het terugschroeven van de productie. Bij Yara in Sluiskil bijvoorbeeld is de productie verlaagd als gevolg van de hoge gasprijs. Alumiumsmelter Aldel trok twee weken geleden aan de bel: het bedrijf is aan elektriciteit 2500 euro per geproduceerde ton aluminium kwijt, terwijl de verkoopprijs van een ton aluminium zo’n 2400 euro is. Het bedrijf waarschuwde voor een mogelijke sluiting van de fabriek.

Volgens sectoreconoom Albert Jan Swart van ABN-AMRO is het verrassend dat de Nederlandse industrie ondanks de tegenzittende omstandigheden nog steeds zeer royaal boven de mindeze 50 weten te produceren.