Food & Beverage

Industrie heeft te maken met productieproblemen door quarantainemaatregelen

De Nederlandse industrie heeft te maken met productieproblemen door de quarantainemaatregelen. Zo’n 75% van de maakindustrie kan minder produceren dan gewenst door uitval van personeel, zo blijkt uit een enquete van FME.

Hoewel de gerapporteerde cijfers over de productie ook te maken hebben met de tijd van het jaar – rond deze tijd wordt er gemiddeld vijf procent minder geproduceerd dan het jaargemiddelde – is er toch vrij zeker een effect op de productie door ziekteverzuim.

Zo’n 25% van de deelnemers aan het onderzoek zeggen 5% of minder productieverlies te hebben. Ruim 25% rapporteert tussen de 5% en 10% productieverlies. Een andere 25% noteerde meer dan 10% productieverlies. Het ziekteverzuim was de afgelopen weken tussen de 25% en 50% hoger dan normaal.

Een kleine 20% van de bedrijven heeft besloten om de productie zelf te verminderen. Ongeveer 60% van de bedrijven probeert het ziekteverzuim op te vangen met extra flexwerkers en door eigen personeel langer te laten werken.

Volgens het FME-onderzoek vinden de ondernemers de regels met betrekking tot corona en de verplichte quarantaine vaak onduidelijk. Die verschillen namelijk voor mensen met of zonder derde prik en met verschillende thuissituaties. Werknemers willen niet altijd met hun werkgever delen of ze (dubbel) gevaccineerd en/of geboosterd zijn.