Industrie legt voorraden aan om leveringsproblemen voor te zijn

Productiebedrijven in Nederland leggen opnieuw voorraden aan om het hoofd te bieden aan tekorten door de oorlog in Oekraïne en lockdowns door corona.

De oorlog in Oekraïne en lockdowns door corona zorgen er opnieuw voor dat materialen, die nodig zijn voor de productie bij Nederlandse productiebedrijven, schaarser worden. Bedrijven spreken zelfs over ‘noodplannen’.

De Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) constateerde in april 2022 de op drie na grootste voorraadtoename ooit. En dat terwijl het nooit eerder zo kostbaar was om voorraden aan te houden. Productiebedrijven sorteren voor op haperende toeleveringsketens.

De toeleveringsketens zijn sinds het uitbreken van de pandemie al ontregeld. De vele lockdowns, complete sluitingen van havens, de ontregeling van het Suezkanaal: het zorgde voor zand in de logistieke motor. De ketens herstelden het afgelopen jaar weliswaar, maar nieuwe lockdowns in China en het uitbreken van de oorlog in Oekraïne stopten dat herstel. Inmiddels dreigen er nieuwe tekorten aan materialen. Bedrijven die een gevuld orderboek hebben en het zich kunnen veroorloven om meer materialen in te kopen, doen dat op dit moment.

De Nevi index van april kwam uit op 59,9. In maart was dat nog 59,4. Daarmee groeit de productie nog altijd, maar ligt het beduidend lager dan het niveau van 2021.