Ineos investeert 2 miljard euro in groene waterstof

Het Britse chemieconcern Ineos gaat 2 miljard euro investeren in de productie van groene waterstof. Een van de fabrieken komt waarschijnlijk in België te staan.

De komende tien jaar gaat Ineos elektrolyse plants bouwen in België, Noorwegen en Duitsland. In Noorwegen moet er een 20MW elektrolyse plant worden gerealiseerd die zijn energie uit volledig groene bronnen betrekt.

In Keulen, op de site van Ineos, staat een vijf maal zo grote waterstoffabriek gepland: maarliefst 100MW vermogen krijgt de nieuwe fabriek. In Antwerpen wordt door een consortium van partijen (waar ook Ineos bij betrokken is) gewerkt aan de bouw van een 5MW installatie. Deze installatie zal vooral worden ingezet voor de productie van waterstof voor methanol.

Op termijn moet er ‘ergens in Europa’ een Gigawatt elektrolyse plant worden gebouwd. De bouw van een dergelijke gigaplant zou tussen de 1,5 en 2 miljard euro kosten. Ineos verwacht in 2023 te zullen beslissen of en waar deze plant gebouwd gaat worden.

Het project in Antwerpen wacht op dit moment op de finale beslissing met betrekking tot de toekenning van subsidies. De eerste miljoen is al toegezegd, maar om het totale investeringsbedrag van 15 tot 30 miljoen euro te kunnen bekostigen, is meer overheidsgeld nodig.