De Britse chemiereus Ineos zet de bouwplannen voor zijn propaanfabriek in de Antwerpse haven on hold. Het bedrijf focust volgens de Belgische krant De Tijd op de bouw van een ethaankraker. Dat betekent dat bijna de helft van het miljardenproject Project One voorlopig niet wordt gerealiseerd.

Project One is een van de grootste projecten in decennia voor het Antwerpse havengebied. Ineos zou naar verwachting zo’n 5 miljard euro gaan investeren in een fabriek waar ethyleen en polypropyleen zal worden geproduceerd. De fabriek zou tevens zo’n 450 banen opleveren.

Donderdag 14 januari bleek dat de bouw van één fabriek, die propaangas in propyleen – een basisgrondstof voor de plasticindustrie – moet omzetten, on hold wordt gezet. “Die fabriek wordt niet geschrapt”, verduidelijkt Ineos-woordvoerster Nathalie Meert in de Belgische krant De Tijd. “Het project gaat even in de koelkast. We gaan focussen op de bouw van de ethaankraker die ethaangas omzet in ethyleen. Er is een groeiende vraag naar ethyleen. De vraag naar propyleen is minder groot.” Ethyleen is een van de belangrijkste basisgrondstoffen in de chemie.

Geen verband met protestacties

De twee fabrieken, die volgens Meert los van elkaar tot stand komen, zullen wel meer kosten dan eerder geraamd. De ethaankraker en alle bijkomende infrastructuur is alleen al goed voor een investering van ruim 3 miljard euro. De kosten voor de propaanfabriek worden geraamd op 2 miljard.

Het uitstel van de propaanfabriek houdt volgens Ineos geen verband met de protestacties tegen de investering. Zo moet voor de realisatie van de plannen van Ineos-eigenaar Jim Ratcliffe – de rijkste man van het Verenigd Koninkrijk – 49 hectare bos verdwijnen. De Vlaamse minister voor Omgeving gaf daar een vergunning voor. Het terrein is bestemd voor industrie. Bovendien plant Ineos 55 hectare nieuw bos aan om te kap te compenseren.

Procedure om ontbossing te voorkomen

ClientEarth, een ngo die internationale juristen inzet voor milieukwesties, heeft eerder met de steun van dertien andere milieuorganisaties een procedure van uiterst dringende noodzakelijkheid ingediend om de ontbossing te voorkomen, meldt de Gazet van Antwerpen. “Dit project negeert op flagrante wijze de nationale en EU-milieuwetgeving door de vergunning in stukken te snijden”, zegt ClientEarth-advocaat Maria Jolie Veder. “Dit maskeert de verwoestende en verstrekkende gevolgen die het project zal hebben. Vlamingen verdienen het om te weten wat de volledige impact van de uitbreiding zal zijn, niet alleen op de lokale natuur, maar ook op de wereldwijde CO2-uitstoot.”

Hoge uitstoot broeikasgassen

Vooral de hoge hoeveelheid broeikasgassen die de installatie zal uitstoten, is een doorn in het oog. Ze verwijt ook de salamitactiek waarbij de vergunningen opgeknipt worden. ClientEarth eist onder meer dat er een uitgebreide milieu-effectenrapportage wordt uitgevoerd voor het hele project in plaats van afzonderlijk voor de ontbossing en elk van beide geplande installaties. Hoe Ineos daarop zal reageren, is onduidelijk. Meert in De Tijd: “We bezinnen ons over verdere stappen. Mogelijk gaan we een nieuwe vergunning aanvragen voor de voorbereidende werken en de bouw van de ethaankraker samen.”
Lees hier het Ineos persbericht