InRep: krachtenbundelingen voor recycling van plastic

Het Circular Plastics Initiative, onderdeel van het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT), lanceert een nieuw inititief: Integrated approach towards Recycling of Plastics (InReP). In dit project bundelen afvalinzamelaars, eindgebruikers, kennisinstellingen, sorteerders & recyclers en de chemische industrie hun kennis om met technologische oplossingen te komen waarmee nieuwe gerecyclede producten kunnen worden ontwikkeld die voldoen aan de normen van de industrie.

Hoewel plastics regelmatig negatief in het nieuws zijn, hebben ze ook grote voordelen, zo meent het Circular Plastics Initiative: “Plastics zijn een waardevol materiaal met eigenschappen die een duurzame samenleving dienen. Ze zijn licht van gewicht, transparant en sterk. Ze voorkomen dat voedsel verspild wordt. Ze maken voertuigen lichter, waardoor de CO₂-uitstoot van die voertuigen wordt verminderd. En ze zorgen ervoor dat producten langer meegaan.”

Het probleem is dat het grootste gedeelte van (voedsel)verpakkingen niet gerecycled kunnen worden en daarom met het restafval verbrand worden. Voor een betere recycling is het nodig dat er nieuwe, milieuvriendelijke sorteer- en recyclingtechnologie wordt ontwikkeld. Bovendien moet in de ontwerpfase van verpakkingen als sterk rekening worden gehouden met de recycling van het product. Alleen dan kan het grootste deel van de nu gebruikte verpakkingen tot hoogwaardige nieuwe verpakking worden recycled.