Joint-venture van Krohne en Samson lanceert autonome regelklep

Krohne en Samson introduceerden op 19 september in Frankfurt hun joint-venture Focus-on-process, die zich gaat toeleggen op het ontwikkelen van autonoom opererende producten voor de procesindustrie. Tijdens de presentatie werd een autonoom bestuurde regelklep getoond met ingebouwde sensoren voor druk en temperatuur. De joint-venture is gevestigd in Dordrecht, waar de slimme procestechnologieproducten gemaakt gaan worden.

“In het tijdperk van digitalisering kunnen toonaangevende innovaties alleen worden bereikt in samenwerkingsverbanden en daaruit is onze joint-venture voortgekomen”, zei Samson-ceo Andreas Widl tijdens de presentatie. Volgens Andreas Neuburger, de ceo van Krohne, is de joint-venture bewust gekozen om tot vernieuwende innovaties te komen. “Binnen de eigen organisatie komt zo’n digitale innovatie veel moeilijker tot stand.” Beide directeuren benadrukten hun strategische samenwerking te zien in het licht van de toekomstige fabrieken die autonoom produceren en hun productieprocessen autonoom kunnen verbeteren.

Toegevoegde waarde voor beide bedrijven
Dat het eerste product van de joint-venture een slimme regelklep is geworden, is geen toeval. De samenvoeging van de bestaande regelklep van Samson en de inline sensoren van Krohne gaf voor beide bedrijven een toegevoegde waarde op hun productenpakket. “We hebben in negen maanden een regelklep ontwikkeld die zelfsturend is op basis van de ultrasone sensoren die continu druk, temperatuur en debiet meten”, aldus Eelco van Harten, die namens Krohne Nederland vanaf het begin betrokken is geweest bij de ontwikkeling van de regelklep. Voor de toepassing in de watersector ziet Van Harten vooral mogelijkheden bij de behandeling van afvalwater, waar regelkleppen vaak worden gebruikt bij het mengen van verschillende waterstromen. Door de integratie van de klep en de sensoren zijn minder flenzen nodig en is een aparte bekabeling voor de losse sensoren niet langer noodzakelijk.

Besturing reageert automatisch op cavitatie
Bij het mengen kan in de klep cavitatie ontstaan, waarbij zich luchtbellen vormen die de regelklep kunnen beschadigen. “Dat wil je voorkomen”, legt Van Harten uit, “en de combinatie van sensoren stelt ons in staat dit nu waar te nemen en de besturing van de klep hierop automatisch te laten reageren.” De autonome besturing zonder tussenkomst van de procesoperator is volgens Van Harten een grote stap voorwaarts in de industriële procesautomatisering. De software is in verschillende lagen opgebouwd, zodat, naast de directe besturing, ook historische data gebruikt kan worden om zelf de instellingen van de klep te verbeteren. Een voordeel hiervan is volgens Van Harten dat bijvoorbeeld de opstarttijd voor het mengen veel korter is, zodat er minder productverliezen zijn. Het zelflerende vermogen stelt de regelklep bovendien in staat veel gerichter het debiet te sturen. Dit kan volgens Van Harten van pas komen bij de afvoer en behandeling van afvalwater.

Communicatie met de cloud
Hoe de klant de slimme regelklep in de eigen procesvoering zal inpassen, laat Van Harte in het midden. Het apparaat heeft de mogelijkheid om te communiceren met de cloud en kan ook in een bestaande procesbesturing worden opgenomen. Over een meerprijs van het slimme apparaat wilde het nieuwe bedrijf op de persconferentie nog niet veel kwijt, omdat de ontwikkeling nog niet is afgerond. De eerste ervaringen hebben geleerd dat een besparing op de investerings- en operationele kosten van 33 procent mogelijk moet zijn, in vergelijking met een klassieke regelklep met aparte sensoren.

Op zoek naar klanten
Focus-in-process heeft de eerste vijf apparaten al gebouwd en getest. Het nieuwe bedrijf is nu op zoek naar klanten in de verschillende industriële sectoren om de slimme regelklep nog verder te kunnen ontwikkelen. De productie in Dordrecht zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2020 worden opgestart.

Eelco van Harten, strategic product manager bij Krohne Nederland, toont de ‘slimme’ regelklep, het eerste product van de nieuwe joint-venture Focus-on-process (foto: Jac van Tuijn).