De verwachtingen zijn dat het klimaatakkoord aanstaande vrijdag zal worden gepresenteerd, maar de hoofdlijnen van het akkoord zijn inmiddels uitgelekt. Wat is er veranderd ten opzichte van het OKA?
Om meteen met het belangrijkste te beginnen: de CO2-heffing lijkt zo goed als zeker. Of die heffing ‘verstandig’ is, zoals Rutte eerder al aankondigde, hangt af van de interpretatie van dat woord, maar het lijkt er op dat er geen uniforme heffing komt voor alle uitstoters. Wél komt er een ‘marginale heffing’, waarbij uitstoters een heffingsvrije voet krijgen en pas betalen op het moment dat ze boven die voet uitkomen. Op termijn wordt die marginale heffing een schrikbarend hoog bedrag: de Volkskrant heeft het over 150 euro per ton CO2. Het kabinet lijkt niet bereid te zijn ‘al te veel subsidies’ ter beschikking te stellen, zo stelt de krant. Het zijn echter juist de grote uitstoters die te maken hebben met een zware onrendabele top als het gaat om innovaties.
Voor de consument is er vooral goed nieuws: de belasting op elektriciteit gaat flink omlaag en compenseert daarmee de verhoogde belasting op gas. Netto gaat een huishouden er dan 100 euro op vooruit. Om huishoudens toch voldoende te prikkelen wordt er een ‘warmtefonds’ in het leven geroepen waarmee consumenten goedkoop geld kunnen lenen om te investeren in zonnepanelen-energie, warmtepompen en andere oplossingen.
De subsidies op elektrisch rijden worden versoberd en middels rekening rijden worden elektrische auto’s op termijn wellicht alsnog belast. Er bestaat ook een kans dat rekening rijden voor alle auto’s wordt ingevoerd, eventueel gecombineerd met een spitsheffing.
Het beperken van belastingen voor de consument moet voldoende draagvlak creëren om het klimaatakkoord ‘er door te krijgen’. De onderhandelingen tussen de coalitiegenoten stonden volgens de Volkskrant lange tijd in het teken van de angst voor een ‘klimaatrevolte’.