De eerste plakken staal rollen uit de nieuwe continugietmachine (foto: TataSteel).

Kwart jaarsalaris als bonus voor 8000 Tata Steel medewerkers

Dankzij de hoge staalprijzen krijgen 8000 Tata IJmuiden een torenhoge bonus: een kwart jaarsalaris. De fiscus vist achter het net: Tata Steel betaalt namelijk (nog) geen vennootschapsbelasting.

Waar er bij Tata IJmuiden in het verleden regelmatig gestaakt werd om de arbeidsvoorwaarden, zal de bonus voor dit jaar weinig reden tot demonstreren geven. Door een oude afspraak met de vakbonden en Tata IJmuiden wordt de winst van het bedrijf gedeeld met het personeel.

In december 2021 kreeg het personeel van Tata al een bonus van 8 procent. Nu komt daar nog eens 18 procent bij: dat komt neer op een bonus van 3 maandsalarissen. In juli krijgen de medewerkers dus, naast het reeds ontvangen vakantiegeld een stevige bonus toe.

De bonus is te danken aan de hoge winst die Tata het afgelopen jaar boekte. Door de hoge staalprijzen wist Tata (door zoveel mogelijk te produceren) veel geld om te zetten. Saillant detail is dat de fiscus niet meeprofiteert van de hoge winst bij Tata. Het staalbedrijf uit IJmuiden betaalt op dit moment nog geen vennootschapsbelasting. De verliezen uit de voorgaande jaren compenseren de winst van de afgelopen periode.

Tata kan de komende tijd enorm hoge investeringen tegemoet zien: in 2023 wordt Hoogoven 6 ingrijpend gerenoveerd. In de jaren erna zal Tata langzaam maar zeker moeten overschakelen van steenkool naar waterstof.