Lab voor olie-industrie wordt verdacht van fraude

Een internationaal opererend lab dat analyses verzorgt voor onder andere de olie- en gasindustrie wordt door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) verdacht van grootschalige vervalsing van testresultaten. Bedrijfsgegevens zijn op twee locaties in beslag genomen.

Het internationaal opererende lab heeft diverse vestigingen in Nederland. Daar worden inspecties, analyses en certificeringen geleverd aan bedrijven die actief zijn in de olie- en gasindustrie, de chemie en de agrosector. Op twee vestigingen zijn datadragers en delen van de administratie in beslag genomen voor onderzoek.

De Opsporingsdienst van het ILT, de IOD, heeft aanwijzingen dat het lab niet integer handelt en testresultaten manipuleert ten gunste van de bedrijven waar het de testen voor uitvoert. Daardoor zouden de opdrachtgevers financieel gewin verkrijgen, terwijl het milieu en mens mogelijk aan meer gevaar zou worden blootgesteld dan toegestaan.

Inmiddels is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Bij de doorzoekingen was ook de FIOD, arbeidsinspectie en politie betrokken. Er werden geen aanhoudingen verricht.

Foto: de persoon op de foto is op geen enkele manier verbonden met het lab dat nu strafrechtelijk onderzocht wordt.