Lachgasreductie bij Fibrant is goed voor 4% van totale opgave industrie

Bij Fibrant, dat gevestigd is op Chemelot, worden twee hoofdstoffen vervaardigd: caprolactam en ammoniumsulfaat

Bij Fibrant op Chemelot is middels drie projecten een vrij spectaculaire broeikasgasreductie gerealiseerd. Vier procent van de totale opgave voor de Nederlandse industrie komt nu op het conto van de caprolactamproducent. Chemelot heeft met deze reductie ook meteen 0,66 megaton van de benodigde 2 megaton voor 2030 in de pocket.

Bij Fibrant, dat gevestigd is op Chemelot, worden twee hoofdstoffen vervaardigd: caprolactam en ammoniumsulfaat. Caprolactam is de basisgrondstof voor nylon. Enerzijds wordt van nylon garens gemaakt die hun weg vinden in diverse hoogwaardige textiele
toepassingen, denk aan tapijten, sport kleding en ondergoed. Anderzijds wordt dit product verwerkt als hoofd component in kunststoffen (compounds) die veelal ingezet worden in de automobiel industrie.

Daarnaast wordt nylon ingezet als de actieve ingrediënt in voedsel- en medische verpakkingen om de hygiëne en houdbaarheid te garanderen. “Alle afnemers
van onze grondstoffen hebben als gemene deler dat ze opereren in een segment van hoge toegevoegde waarde”, licht Fibrant CEO Martijn Amory toe. “In de textielindustrie zal je ons product niet in een gewoon shirt tegenkomen, maar wel in zwemkleding of functionele sportkleding. En in de automotive kom je onze producten tegen op plekken waar veel warmte vrijkomt of vind je ons materiaal in toepassingen die tegen een stootje moeten kunnen. Denk aan airbag systemen, structurele componenten rondom de verbrandingsmotor of in laadstekkers voor EV’s.

Lees hier het hele artikel