De eerste gekweekte hamburger van Mosa Meat in 2013 kostte nog wel 250.000 euro om te maken (foto: Mosa Meat).

De Amerikaanse acteur Leonardo di Caprio investeert in het Nederlandse kweekvleesbedrijf Mosa Meat en het Israëlische Aleph Farms. Ook staat de filmster de bedrijven bij als adviseur. Gekweekt vlees biedt volgens de bedrijven en Di Caprio een oplossing om de huidige negatieve effecten van de industriële rundvleesproductie sterk te verminderen.

“Hij is natuurlijk geen celbioloog, maar hij kan ons wel helpen om kweekvlees op de kaart te zetten”, aldus Tim van de Rijdt, chief business officer van Mosa Meat in De Telegraaf. “Naast filmacteur is hij een fervent milieuactivist die weet hoe hij de juiste mensen bereikt.”

Kweekburgers betaalbaar maken

De oprichters van Mosa Meat, Mark Post en Peter Verstrate, introduceerden de eerste gecultiveerde rundvleeshamburger ter wereld in 2013, door het op een natuurlijke manier te laten groeien uit de cellen van een koe. Die kostte volgens het AD destijds nog wel 250.000 euro om te maken. Het doel is nu om kweekburgers betaalbaar te maken voor consumenten.

Vervolgens hebben ze in 2016 Mosa Meat opgericht waarvan het hoofdkantoor in Maastricht staat. Het bedrijf breidt momenteel de productiecapaciteit uit om naar eigen zeggen exact hetzelfde rundveel te maken waar mensen dagelijks van genieten. Maar dan op een manier die beter is voor mensen, dieren en de planeet.

Investeerders aangehaakt

Investeerders zien er wel brood in, want naast Di Caprio zijn partijen als Blue Horizon, M Ventures, Bell Food Group, Nutreco en Mitsubushi Coporation ingestapt. Mosa Meat heeft volgens het AD in verschillende investeringsrondes omgerekend zo’n 82 miljoen euro aan kapitaal opgehaald.

Volgens een onafhankelijke levenscyclusanalyse door CE Delft, zal de productie van gecultiveerd rundvlees naar verwachting de klimaatimpact met 92% verminderen, de luchtvervuiling met 93% verminderen, 95% minder land en 78% minder water gebruiken in vergelijking met de industriële rundvleesproductie.

Antibiotica overbodig

De productie van gecultiveerd rundvlees biedt de mogelijkheid om het overgebleven land te herbebossen, om op natuurlijke wijze uitstoot te verminderen, of om meer voedsel voor mensen te produceren. Bovendien zal het geautomatiseerde en steriele proces waarmee gecultiveerd vlees wordt geproduceerd, het gebruik van antibiotica overbodig maken en het risico verminderen op besmettingen en ziekten die samenhangen met geconcentreerde en intensieve veehouderij.

Transformatie voedselsysteem

“Een van de meest impactvolle manieren om de klimaatcrisis te bestrijden, is door ons voedselsysteem te transformeren”, zegt Di Caprio in een reactie. “Mosa Meat en Aleph Farms bieden nieuwe manieren om aan de wereldwijde vraag naar rundvlees te voldoen en tegelijkertijd enkele van de meest urgente problemen van de huidige industriële rundvleesproductie op te lossen. Ik ben erg blij om ze als adviseur en investeerder te ondersteunen, terwijl ze zich voorbereiden om gekweekt rundvlees bij de consument te introduceren.”