Lezing: Industrial Cyber Security Event – De Do’s & Don’ts van het monitoren van industriële netwerken (Hudson Cybertec)

De schade die kan ontstaan als besturingssystemen van installaties niet correct werken is groot. Het gaat al snel niet alleen over kosten voor de eigenaar, maar tevens over milieuproblemen of slachtoffers. De backbone van een besturingssysteem wordt in veel gevallen gevormd door industriële netwerken. Juist omdat deze netwerken zo belangrijk zijn worden ze doorgaans goed beschermd. Toch treffen we regelmatig onvolkomenheden aan.

Het monitoren van industriële netwerken is daarom een essentieel onderdeel van de beveiliging van de technische installatie. De dreiging neemt toe en de wetgeving wordt scherper.

Dat de dreiging toeneemt blijkt uit het oplopend aantal incidenten. Zo stond er in 2021 een Nederlandse autofabriek stil, lag er een tijdje geen kaas meer in de Nederlandse schappen vanwege een hack bij een vervoerder, en werd een Amerikaanse waterzuivering getroffen door een ransomware aanval. In april 2022 waarschuwde de FBI en NSA dat cybercriminelen speciaal op industriële systemen gerichte aanvalssoftware ontwikkelen.

Voor steeds meer bedrijven is monitoring noodzakelijk vanwege veranderingen in wetgeving. Zo is monitoring in Duitsland al een verplichting voor de vitale infrastructuur. Onder invloed van de komende NIS2 zullen meer bedrijven in meer landen, waaronder Nederland, verplicht worden om hun industriële netwerken te gaan monitoren.

Met haar kennis en ervaring helpt Hudson Cybertec met het ontwerpen en leveren van monitoring voor industriële netwerken. We zorgen ervoor dat onze klanten incidenten tijdig opmerken, aan wet- en regelgeving voldoen, en dat kosten en baten in balans blijven.

https://www.hudsoncybertec.com