• Logicamoduleserie Logo! 8.3 nu met directe cloudconnectiviteit
  • Begeleide set-up voor cloudverbinding met Logo! Soft Comfort 8.3
  • Logo! Web Editor V2.0 met uitgebreide functionaliteit

Siemens presenteert een nieuwe versie van de logicamoduleserie Logo! De nieuwste versie Logo! 8.3 is verkrijgbaar vanaf najaar 2020 en is uitgerust met een directe cloudverbinding. De engineering software Logo! Soft Comfort krijgt een functionele update om de configuratie van de nieuwe apparaten mogelijk te maken. Met de nieuwe versie 8.3 kunnen gebruikers de cloudverbinding activeren en configureren. Met de eveneens nieuwe gratis Logo! Web Editor V2.0 kunnen ze hun eigen websites en dashboards in de cloud maken, of deze aanpassen aan hun automatiseringsprojecten en bedienen vanuit de cloud via smartphone, tablet of PC. De webserver kan direct in de cloud worden gehost, waardoor individuele visualisatie en centrale aansturing van schakel- en automatiseringsoplossingen in gebouwmanagementsystemen en bij de bouw van schakelkasten, machines en apparaten mogelijk is.

Gebruikers hebben nu nog meer mogelijkheden om eenvoudiger en in een netwerk te werken. De gecodeerde verbinding van de cloud naar Logo! 8.3 via het TLS-protocol zorgt voor een veilige gegevensoverdracht in beide richtingen, oftewel lezen en schrijven.

Cloudconnectiviteit betekent een paradigmaverschuiving voor de nieuwe logicamodules. Waar Logo! voorheen moest worden onderbroken voor het verwerken of verzamelen van gegevens, biedt de cloud nu real-time toegang tot de verzamelde gegevens terwijl het systeem draait. In eerste instantie biedt Logo! 8.3 verbinding met de cloud van Amazon Web Services (AWS). En er zijn plannen voor meer verbindingen, zoals met MindSphere, het cloud-gebaseerde, open IoT-besturingssysteem van Siemens, en de Alibaba-cloud.

Dankzij de vele aansluitmogelijkheden, zoals Modbus TCP/IP, Konnex bus (KNX) en Ethernet, kan Logo! 8.3 ook worden gebruikt als cloud gateway voor bestaande systemen. Dit maakt het mogelijk om gegevens naar de cloud te exporteren, bijvoorbeeld als de geheugenruimte in de controller beperkt is. Op deze manier zijn alle gegevens van kleinere automatiseringsprojecten in de cloud beschikbaar voor verdere verwerking en analyse. Dit biedt de automatiseringsengineer nieuwe mogelijkheden, zoals het vastleggen en evalueren van energiegegevens, voorspellend onderhoud of het implementeren van flexibele serviceconcepten.

Achtergrondinformatie:

Met de logicamodule Logo! kunnen kleine automatiseringsprojecten eenvoudig worden uitgevoerd – en dat al 20 jaar lang. In 1996 bracht Siemens de universeel toepasbare logicamodule “Logo!” op de markt en introduceerde daarmee een nieuwe klasse van apparaten voor de elektrotechniek. Het werd ontworpen voor het uitvoeren van kleine schakel- en besturingstaken in de gebouwautomatisering en in de bouw van schakelkasten, machines en apparaten. Daarnaast was Logo! bedoeld ter vervanging van nog steeds veelgebruikte conventionele technologie, om functies zoals schakelrelais, tijdvertragingsrelais, schakelklokken, vergrendelrelais, stroompiekrelais en tellers te faciliteren. Sindsdien is het scala aan functies voortdurend uitgebreid en zijn de prestaties verbeterd. De eerste generatie was uitgerust met 30 blokken geheugencapaciteit, maar de huidige generatie Logo! 8.3 heeft meer dan 400 blokken. Ook de ethernetcommunicatie met maximaal zestien aansluitingen is inmiddels vanzelfsprekend. Dit maakt de microcontroller vandaag de dag een gevestigde waarde op de markt, tussen conventionele schakeltechniek en krachtige automatiseringstechnologie met controllers zoals Simatic. Logo! is eenvoudig te installeren met minimale bedrading en gebruiksvriendelijke programmering. Logo! bespaart ruimte in de schakelkast en neemt functies over van conventionele tijdvertragingschakelaars, tijdrelais, tellers en hulprelais. Geavanceerde functies zoals PI (proportional integral) aansturing en datalogging zijn ook eenvoudig te realiseren.