Het Britse Itero heeft het engineeringcontract voor de demonstratiefabriek voor het recyclen van plastic afval toegekend aan de Fluor Corporation. De demonstratiefabriek heeft een capaciteit van 27 kiloton gemengd en vervuild plastic en krijgt een plek aan de noordzijde van de Brightlands Chemelot Campus. Itero zet het afval om in waardevolle oliën, was en gas die bruikbaar zijn als grondstof voor de productie van nieuw plastic en petrochemische producten.
Itero, opgericht in 2010 en gevestigd in Londen, ontwikkelde een gepatenteerde technologie om moeilijk te recyclen plastic afval om te zetten in waardevolle producten. De installatie maakt gebruik van pyrolyse. Hierbij komt volgens Itero heel weinig CO2 en afvalmateriaal vrij.
Simon Hansford, CEO van Itero: “Met deze duurzame én winstgevende technologie dragen we bij aan het oplossen van het wereldwijde plastic afval probleem. Met de demonstratiefabriek kunnen we aantonen dat we in staat zijn op een efficiënte, winstgevende manier waardevolle grondstoffen te maken van plastic afval.”
Dertig nieuwe banen
Fluor werkt met ltero en Brightlands samen om het ontwerp van de end-to-end-installatie te maken. De fabriek levert, zodra ze operationeel is, 30 nieuwe banen op. De eerste installatie is een enkele module. Voor toekomstige fabrieken kunnen meerdere modules naast elkaar gezet worden. Voor de langere termijn onderzoekt Itero de mogelijkheden om in de regio meerdere installaties op te zetten. De fabriek moet in 2023 draaien en vergt een totale investering van 25 miljoen euro.
Dow en Fuenix Ecogy Group
De demonstratiefabriek van Itero is een van de vele initiatieven op het gebied van chemische recycling in Nederland, blijkt uit een position paper van Plastics Europe. De paper is bedoeld voor geïnteresseerden die zich willen laten informeren over de achtergronden en actualiteit omtrent chemische recycling en de nieuwe kansen voor hergebruik van plastic. Ook worden diverse initiatieven belicht.
Zo kondigde Dow eerder een overeenkomst aan met de Fuenix Ecogy Group in Weert voor de levering van pyrolyse-oliegrondstof, die gemaakt is van kunststofafval. De grondstof zal worden gebruikt voor de productie van nieuwe polymeren in de productiefaciliteiten van Dow in Terneuzen. De polymeren die van deze pyrolyseolie worden geproduceerd zullen identiek zijn aan de producten die van traditionele grondstoffen worden geproduceerd, en kunnen als zodanig in dezelfde toepassingen worden gebuikt, inclusief de verpakking van levensmiddelen.
Teijin Aramid en Clariter
Teijin Aramid en Clariter gaan samenwerken om een duurzame oplossing te realiseren voor het chemisch recyclen van Endumax®, een type hoogmoleculair polyethyleen (UHMW-PE), meldt de VNCI. Het betreft hoogwaardige materialen die zijn verwerkt in eindproducten of aan het einde van hun levensduur zijn. Materialen die normaal gesproken lastig mechanisch te recyclen zijn. De samenwerking sluit aan bij de missie van Teijin om de uitstoot van broeikasgassen tot nul te reduceren.
Fabriek in Delfzijl
Met de innovatieve technologie van Clariter kunnen kunststof producten die meestal worden behandeld als afval, worden omgezet in hoogwaardige, puur industriële producten met een netto negatieve CO2-voetafdruk. Clariter wil in Nederland een volwaardige fabriek bouwen op het industrieterrein in Delfzijl waar ook Teijin Aramid gevestigd is. Het bedrijf werkt momenteel aan het verkrijgen van de benodigde vergunningen hiervoor. Daarnaast is Clariter ook bezig met de voorbereidingen voor andere fabrieken in Polen en Israël.