LyondellBasell en Covestro nemen Circular Steam Project in gebruik

Op de Maasvlakte bij Rotterdam is gisteren het prestigieuze Circular Steam Project in gebruik genomen. In deze nieuwe installatie wordt afval verwerkt tot stoom, zout en gas. De besparing: 140.000 ton CO2 en 0,9 Petajoules aan energie.

Voorheen werd water based afval van LyondellBasell en Covestro afgevoerd en verwerkt. Sinds gisteren is dat niet meer nodig: een deel van het afval van beide chemieconcerns wordt namelijk met behulp van bacteriën verwerkt tot nieuwe energie en grondstoffen. Uit het proces rolt namelijk zout, stoom en gas, die ter plekke kunnen worden hergebruikt. Het andere deel van het afval wordt ter plekke verbrand.

De bouw van de plant heeft drie jaar geduurd. Vooral door de pandemie liep de bouw vertraging op. Oorspronkelijk zou het project zo’n 150 miljoen euro kosten, maar het is niet bekend of en met hoeveel dat budget overschreden is.

De nieuwe installatie is ‘een grote stap in de richting van een echt duurzame chemische industrie’, meent technisch directeur Klaus Schäfer van Covestro. En de cijfers staven die uitspraak: de CO2-reductie van 140.000 ton staat gelijk aan de uitstoot van ruim 30.000 auto’s. En de teruggewonnen elektriciteit komt overeen met het verbruik van 90.000 huishoudens. Bovendien wordt de uitspoeling van 11 miljoen kilo zout bespaard.

By LyondellBasell en Covestro worden propyleenoxide en styreen monomeer geproduceerd. Deze grondstoffen vormen de basis voor allerlei producten.

Foto: LyondellBasell