Machevo Connect 2018: Jort Kelder, Mathijs Bouman en Jan Terlouw

Op de tiende editie van Machevo Connect, het jaarlijkse evenement van Machevo waarin de traditionele ALV wordt gecombineerd met een inhoudelijk programma en een netwerkborrel, werd groots uitgepakt. Dagvoorzitter Jort Kelder wist met z’n typische scherpzinnigheid de 125 aanwezigen bij de les te houden. Econoom Mathijs Bouman gaf een grondige analyse van de gevolgen van zowel Trumps handelsoorlog als de Brexit. Maar het beste werd voor het laatst bewaard. Jan Terlouw droeg zittend en uit het hoofd een inspirerend betoog voor.

“Het moet anders”, zegt de oud-politicus en wetenschapper. “Het is een feit dat door menselijk handelen ons klimaat aan het opwarmen is. Het is ook een feit dat we het kunnen oplossen. We hebben alle technische kennis in huis. Als we een robot gaten kunnen laten graven op Mars, kunnen we ook het energieprobleem oplossen. Daar is echter een daadkrachtige overheid voor nodig.”

Terlouw heeft ook concreet advies aan de zaal met ondernemers. “Neem om te beginnen de wetenschap serieus. Denk niet dat dit zal overwaaien, want het komt er echt aan. CO2 zal straks beprijsd moeten worden. Niet volgens het ETS systeem, want dat werkt niet voldoende.”

“Ik hoor vaak van de klimaattafels het argument dat het de burger niet teveel mag kosten”, gaat Terlouw verder. “Daar begrijp ik helemaal niets van. Je zegt dan dus dat de toekomst van je kinderen niks mag kosten. We leven nu al decennia op de pof bij onze kinderen. Hoe langer we wachten, des te duurder het wordt.”