Machevo Webinar recyling en circulariteit: ‘afval is grondstof’

Perry Verberne (voorzitter Machevo), Kees Uppenkamp (commercial manager bij Smicon) en Remko Walsweer (directeur finance bij PreZero) spraken 1 juli tijdens het Machevo Webinar ‘Recycling en circulariteit’. Circulair werken en handelen wordt (of is al) de nieuwe norm. 

“Wij zien het afval dat we inzamelen niet langer als afvalstoffen, maar als grondstoffen” vertelt Walsweer. “PreZero heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld van een afvalverwerker naar een grondstofleverancier.”

Maar de huidige economie is nog veelal lineair, weet Walsweer. Veel afval wordt nog altijd verbrand en veel verpakkingsmateriaal vindt zijn weg, inclusief het verpakte product (voedsel) naar de prullenbak. Walsweer is dan ook voorstander van het scheiden van afval bij de bron: “Dat geeft een signaal af en zorgt voor bewustwording bij zowel producenten als consumenten. De overheid zou via een wetgeving recycling kunnen stimuleren en opdrachten zoveel mogelijk gunnen op basis van duurzaamheid.”

Biertje uit snoep en brood

Uppenkamp produceerde met zijn bedrijf Smicon (producent van machines die worden ingezet voor verwerking en recycling van organische reststromen) een biersoort (niet te koop helaas) om te laten zien wat er allemaal kan met organische reststromen. “Het is een biertje om te laten zien dat er uit afval ook weer een product gemaakt kan worden. Er zitten producten in als siroop, snoep en brood en natuurlijk de producten die je nodig hebt om bier te maken. Het is gerecycled materiaal dat we verwerkt hebben in een nieuw product.”

Maar ook niet-organische stoffen bieden veel recyclingwaarde, weet Uppenkamp: “We moeten goed kijken naar de waarde van plastic. Heldere, zuivere plastic kleuren haal je alleen uit origineel granulaat, maar dat is meteen ook duurder dan gerecycled plastic. Er is dus werk aan de winkel voor de marketing om gerecycled plastic aan te prijzen. We moeten samen nadenken in de keten hoe we reststromen kunnen inzetten.”