De grootste Nederlandse medicijnenfabrikant InnoGenerics werd vorige week failliet verklaard door de rechter. Volgens minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers is het niet ondenkbaar dat er op termijn tekorten aan bepaalde medicijnen zullen ontstaan.

Bij InnoGenerics werden tabletvormige geneesmiddelen gemaakt. Het ging daarbij om medicijnen die door miljoenen mensen worden geslikt, zoals antibiotica, pijnstillers, antidepressiva, bloedverdunners, enzovoorts. Het Leidse bedrijf was daarbij de enige partij die dit soort geneesmiddelen op grote schaal in Nederland produceerde. En dat is de reden dat de minister zich zorgen maakt over eventuele tekorten.

Brandbrief

Ondanks de zorgen van de minister was het kabinet niet bereid om geld te steken in het bedrijf. Daarvoor waren er teveel onzekerheden, zo schrijft RTL Nieuws. Eerder dit jaar waarschuwden medische professionals het kabinet al in een brandbrief voor de gevolgen van een faillissement. Ze stelden in de brief voor om verzekeraars te verplichten hun medicijnen bij InnoGenerics te betrekken, in plaats van uit het buitenland. De prijs zou dan weliswaar een fractie hoger liggen, maar daarmee had het bedrijf mogelijk wel gered kunnen worden.

Afhankelijk

Volgens Kuipers zijn er voorlopig voldoende medicijnen beschikbaar. Mochten er toch tekorten optreden, is de gezondheidszorg aangewezen op medicijnen uit het buitenland. Waarschijnlijk komt zo’n 95% van die medicijnen uit China en India. Kamerleden wezen Kuipers er op dat Nederland, vooral na de pandemie, niet afhankelijk zou moeten zijn van de import van medicijnen uit landen als China.