Er is in België veel over te doen geweest: het nieuwe Ineos Project One in de Antwerpse haven. Het Britse chemiebedrijf heeft gister twee vergunningen gekregen van de Vlaamse minister Zuhal Demir, waarmee met de bouw kan worden begonnen.

Project One is een van de grootste projecten in decennia voor het Antwerpse havengebied. Ineos zal naar verwachting zo’n 5 miljard euro gaan investeren in een fabriek waar ethyleen en polypropyleen zal worden geproduceerd. De fabriek zal tevens zo’n 450 banen opleveren.

Protest

Om de nieuwe fabriek te kunnen bouwen, dient er echter 56 hectare bos te worden gekapt en dat schoot in het verkeerde keelgat bij een deel van de Belgische bevolking. Na diverse vormen van protest besloot de Vlaamse minister dat het Antwerpse havengebied de bestemming heeft om voor industriële activiteiten te worden ingezet en dat ontbossing daarvoor noodzakelijk is.

Randvoorwaarden

Er zijn echter wel duidelijke randvoorwaarden aan de vergunning gekoppeld. Niet alleen dient Ineos de 56 hectare aan bos te compenseren op een andere locatie, het bedrijf wordt verplicht om nog eens een extra 10 hectare aan nieuw bos aan te planten.

Frank Beckx, Gedelegeerd bestuurder van essenscia Vlaanderen (de sectorfederatie van de chemie en life sciencesbestuurder in Vlaanderen) schreef er deze interessante column over.