Mensenhandel bij Borealis, werk is neergelegd

Op een bouwwerf van chemiebedrijf Borealis in het Belgische Kallo heeft een onderaannemer werknemers onder slechte omstandigheden en onderbetaald werk laten verrichten. Borealis heeft de aannemer geschorst en de bouw drie dagen stilgelegd.

In het Belgische Kallo heeft het werk op een bouwwerf van chemiebedrijf Borealis drie dagen stilgelegen omdat onderaannemer IREM-Ponticelli 55 werknemers illegaal aan het werk hield. De Filipijnse en Bengalese werknemers werden onderbetaald en slecht gehuisvest.

IREM-Ponticelli was verantwoordelijk voor de aanleg van een leidingensysteem. Daartoe zette de onderaannemer onder andere de 55 buitenlandse werknemers is. Voor deze mensen werd geen vergunning aangevraagd bij de verantwoordelijke autoriteiten. Volgens de Vlaamse Sociale Inspectie zouden de werknemers 650 euro per maand betaald krijgen om 6 dagen per week te werken op de site.

Naast de genoemde 55 Filipijnen en Bengalen werken er ruim 300 andere buitenlandse werknemer voor wie wel een vergunning is aangevraagd. Die vergunningen worden echter nu opnieuw doorgelicht door de autoriteiten.

Er wordt verder onderzoek gedaan naar de zaak. Borealis onthoudt zich van verder commentaar.