Op menig congres wordt Duitsland genoemd als hét voorbeeld als het gaat om digitalisering, Industrie 4.0 en IoT. Maar dat beeld is niet helemaal correct, zo blijkt uit een gisteren verschenen artikel in Handelsblatt. Want waar grote ondernemingen als Siemens en Bosch uitermate goed meekomen met deze nieuwe ontwikkelingen, blijven de kleine en middelgrote bedrijven achter.

Dat zegt emeritus hoogleraar en voorzitter van Acatech Henning Kagermann. “Het verschil tussen kleine en grote bedrijven wordt steeds groter”, vertelt hij. In zijn functie als voorzitter van Acatech, een nationaal bureau voor wetenschap en engineering, werkte Kagermann mee aan het concept van het Duitse Industrie 4.0. “De connectie tussen analoog en digitaal en tussen machine en IT kan tot een  nieuwe, vierde industriële revolutie leiden.”

Maar die revolutie vindt alleen plaats als het kleine en middelgrote bedrijf aansluiting vindt bij die veel grotere partijen. “De grote innoverende partijen zijn op de goede weg, maar veel kleinere machinebouwers en toeleveranciers lijken de digitaliseringsslag nog te missen, terwijl dat wel nodig is om de gehele keten klaar te stomen voor de komende tijd.”

“Het draait allemaal om know-how”, meent Kagermann. “Daarvan hebben we meer in huis dan in de VS. Samen met de politiek gaat het er nu om dat we de digitalisering in de hele keten kunnen gaan doorvoeren.”