Delft Advanced Biorenewables (DAB) heeft onlangs twee miljoen euro van investeerders binnengehaald. “Hiermee kunnen we onze bioreactortechnologie verder opschalen en meerdere toepassingen voor de biobased producten vinden. Ook kunnen we nog meer potentiële klanten laten zien dat onze technologie hun processen kan verbeteren”, zegt directeur Kirsten Steinbusch van DAB.

DAB, een spin-off van de TU Delft, ontwikkelde een unieke scheidings- en reactortechnologie waarbij fermentatie en scheiding in een enkel vat plaatsvindt. Het bedrijf kan met zijn procestechnologie makkelijk oliedruppels scheiden die door organismen zijn gemaakt uit suikers middels fermentatie. Hierbij borduurt het bedrijf voort op de vinding die gedaan is aan de faculteit Biotechnologie van de TU Delft, blijkt uit een bedrijfsfilm.

Efficiënter productieproces
DAB kan de olie gedurende het maakproces al weghalen, in plaats van na de fermentatie. Dit geeft volgens het bedrijf mogelijkheden het productieproces van klanten efficiënter in te richten. Tevens verbruikt deze methode minder elektriciteit en chemische toevoegingen. Hierdoor is het door DAB ontwikkelde proces minder belastend voor het milieu dan andere scheidingsmethoden. Het bedrijf biedt met haar technologie naar eigen zeggen zowel een duurzamer, alsmede een kostenbesparend scheidingsproces. Concurreren met de productie van chemicaliën of brandstoffen uit fossiele grondstoffen is hierdoor beter mogelijk.

Goede resultaten
De afgelopen twee jaar heeft DAB op de Bioprocess Pilot Facility in Delft met een bioreactor van 100 liter goede resultaten geboekt. Zo slaagden de procestechnologen erin om het molecuul sesquiterpene te maken evenals een bulkchemicaliënproduct. De eerste klanten komen uit de geur- en smaakstoffenindustrie. Deze sector produceert al op commerciële schaal olie met behulp van micro-organismen.

Verdere opschaling
De twee miljoen euro van FORWARD.one en InnovationQuarter gebruikt het bedrijf voor het verder vermarkten van de bioreactor. “Zo kunnen we nu bijvoorbeeld vaker congressen in de Verenigde Staten bezoeken om nieuwe klanten binnen te halen”, zegt Steinbusch. “Ook kunnen we nu meer showcases uitwerken en applicaties ontwikkelen, toepassen en testen.” Verder wil DAB tot een kleine productielocatie komen die meerdere kubieke meters product kan maken. “Hiervoor zijn wij nu de plannen aan het maken. Het zou mooi zijn om in de toekomst ook op grote schaal bulkchemicaliën en brandstoffen te produceren. Dat is belangrijk voor de transitie naar een duurzame economie.”

Lees hier het persbericht