Minimaliseer ongeplande downtime en optimaliseer het onderhouds-moment – sneller resultaat via een omweg!

Op het eerste gezicht lijkt dit een paradox, maar er omheen kan in de praktijk efficiënter en effectiever zijn dan er doorheen.

Nouryon is wereldwijd marktleider op het gebied van essentiële chemie en is actief in meer dan 80 landen. Op de locatie in Herkenbosch maakt Nouryon chelaten voor ontkalking en reiniging, voor bijvoorbeeld wasmiddelen en vaatwastabletten. Daarnaast worden ze gebruikt om micronutriënten toe te voegen aan voedingssupplementen of om de groei van planten te bevorderen in de landbouw.

Voor een effectief en betrouwbaar productproces vertrouwt Nouryon op de beschikbaarheid van hun productiemiddelen. Onnodige stilstand dient ten allen tijde te worden voorkomen, maar klanten en eigenaren verplichten Nouryon om periodieke controles uit te voeren op hun kritische ‘in-line’ metingen wat leidt tot een gemiddeld productieverlies van 8 uur per meting.

Ondanks dat deze metingen smart zijn – in het bijzonder coriolis- en elektromagnetisch flowmetingen – heeft Nouryon geen inzicht in de gezondheid van deze metingen en wenst het slijtage vroegtijdig te identificeren om ongeplande- en onnodige downtime te voorkomen.

Door het toepassen van HART Ethernet gateways is een ‘smart plant’ gerealiseerd en worden relevante meetwaarden en diagnostische informatie op basis van het NAMUR Open Architecture (NOA) concept ontsloten naar een IIoT cloud-based ecosysteem. Op basis van asset degradatie en voorspellingsmodellen worden aanvullende en nieuwe inzichten verschaft waarmee proces- en kwaliteitsafwijkingen tijdig voorkomen kunnen worden.

Endress+Hauser Nederland – Jaap Westeneng