FME

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is en blijft in gesprek met SABIC over de mogelijke sluiting van de naftakraker op Chemelot. Het chemiebedrijf heeft hierover nog geen besluit genomen. Dat antwoordt minister Micky Adriaansens (VVD) van EZK op Kamervragen van haar partijgenoten Erkens en Van Strien.

De Limburger meldde eind januari dat SABIC mogelijk de Olefins 3- naftakraker gaat sluiten. Ook een kunststoffabriek die verbonden is met de installatie zou eventueel worden gesloten. Reden voor de mogelijke sluiting van de naftakraker en de kunststoffabriek zou zijn dat SABIC grote sommen geld zou moeten investeren om ze up-to-date te houden en aan te passen aan de eisen van het klimaatakkoord.

Sluiting voorkomen

De Kamerleden wilden verder weten wat de minister van Economische Zaken en de minister van Klimaat en Energie eraan doen om de mogelijke sluiting te voorkomen. En hoe ze eraan kunnen bijdragen dat SABIC juist Chemelot kiest als locatie om investeringen te doen om te verduurzamen. Ook roepen de Kamerleden de ministers op om snel te beginnen met het maken van maatwerkafspraken voor verduurzaming van de industrie, specifiek bij Chemelot.

Grote invloed

Chemelot is een geïntegreerd chemiecomplex waardoor het sluiten van een grote fabriek invloed heeft op de rest van de site, schrijft de minister. Daarom voerden de directie van Chemelot, de provincie Limburg en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat onlangs een gesprek met SABIC. Daarin gaf het chemiebedrijf aan dat er nog geen definitief besluit is genomen. Verder gaf SABIC aan vergaande plannen te hebben voor de verduurzaming en koolstofneutraal maken van de SABIC-site in Geleen.

Strategische heroriëntatie

SABIC is bezig met een strategische heroriëntatie, schrijft de minister. Het is volgens haar primair aan SABIC om te bepalen welke besluiten het bedrijf in het kader van de strategische heroriëntatie gaat nemen. De minister wil op korte termijn het gesprek aangegaan met SABIC-hoofdkantoor in Saoedi-Arabië om te bevestigen hoe belangrijk SABIC voor Nederland en het chemiecomplex Chemelot is, en hoe belangrijk de reeds eerder gepresenteerde verduurzamingsplannen zijn.

Verduurzaming

Er zijn volgens de minister geen aanwijzingen dat de verduurzamingsplannen wijzigen. Vooral goede en tijdige infrastructuur voor elektricteit en buisleidingen zijn van belang voor de verduurzaming van het chemiecluster. Verder wil ze maatwerkafspraken maken met de grote – industriële – uitstoters. Chemelot en OCI horen hier volgens haar zeker bij. Ze verwacht op korte termijn met de bedrijven in gesprek te treden.