MKB: kosten energietransitie moeten eerlijker verdeeld worden

Diverse mkb-organisaties stellen in een brief aan informateur Mariëtte Hamers dat de energietransitie in het volgende kabinet ‘mkb-vriendelijker’ moet worden georganiseerd. Volgens de mkb-organisaties moet de industrie een ‘eerlijk deel’ van die transitie gaan bekostigen.

De brief die is ondertekend door een groot aantal leden van mkb-organisaties, waaronder drukkers, meubelmakers, spuitgieters, metaalverwerkers, maar ook door Milieudefensie. De mkb-sector omvat zo’n 45.000 bedrijven in Nederland, is goed voor een omzet van 165 miljard euro en biedt werkgelegenheid aan 500.000 mensen.

Volgens de brief wordt een kwart van de Nederlandse CO2-uitstoot veroorzaakt door een handjevol industriële bedrijven, maar komen die bedrijven door ‘talloze vrijstellingen’ met lage energiebelastingen weg. De pot waaruit de vergroening moet worden betaald, wordt dus nauwelijks gevuld door de grootste vervuilers, zo stellen de briefschrijvers.

Daar staat tegenover dat de mkb’ers juist wel relatief veel geld in die pot moeten leggen. Bovendien komt het mkb niet in aanmerking voor subsidies voor grote waterstofprojecten en CCS. Volgens de briefschrijvers betaalt het mkb voor iets waar ze zelf niets van terugzien.

Lees meer mkb-gerelateerd nieuws op Process Control.