In de Gentse haven komt een gloednieuwe molybdeen fabriek van Molymet, een Chileens staalbedrijf. Interessant is dat nieuwe technologie en circulaire economie daar waar mogelijk worden toegepast.

Het Chileense staalbedrijf investeert 42 miljoen Euro in de nieuwe plant. Tot dusver werd molybdeen vooral voor de staalindustrie ingezet om de roestvastheid te bevorderen, maar er zijn meer interessante toepassingen. Zo zal de nieuwe plant onder andere molybdeenoxide gaan produceren dat onder andere voor katalysatoren wordt gebruikt. Molybdeen wordt ook als uitgangsmateriaal gebruikt voor de basisplaat van diverse soorten chips. Dankzij het extreem hoge smeltpunt van 2600 graden Celsius is molybdeen ook inzetbaar als verwarmingselement voor ovens.

De nieuwe plant wordt een schoolvoorbeeld voor de toepassing van Industrie 4.0. Een groot aantal sensoren en een ultramoderne aansturing moeten zorgen voor een grote efficiency in productie en maintenance. De grondstoffen voor de plant komen uit Chili, waar het bedrijf al jarenlang zijn bronnen benut. Bijproducten in de nieuwe plant worden verscheept naar andere plants van Molymet, waar ze worden ingezet voor andere processen.