MONITOUCH X1-serie : hybride HMI-PPC

Duranmatic introduceert van haar Japanse leverancier Hakko Electronics ( onderdeel van Fuji Electric) een nieuwe hybride HMI-Panel PC serie, de Monitouch X1. De X1 is gebaseerd op een Windows Panel PC met daarin geïntegreerd de HMI functionaliteit van de bestaande Monitouch V9 HMI series.

De 12.1 of 15.6 inch modellen hebben een PCAP touchscreen, Full-HD resolutie, dubbele LAN poort en veel extra I/O. Bluetooth en WLAN zijn optioneel.

De Monitouch X1-serie combineert PC en HMI functies en biedt OT- en IT-connectiviteit en flexibiliteit om fabrieken te digitaliseren. Hij vereenvoudigd de implementaties van de zogenaamde “Smart Factory” die gegevens effectief willen gebruiken en Windows systemen toepassen als gateway van de productielocaties naar de IT-systemen. De Monitouch X1-serie biedt hiervoor een efficiënte communicatie tussen de fabriek en kantoor en/of een Cloud systeem.

De X1-serie is hiervoor uitgerust met OPC-UA server en –client functionaliteit , zodat gegevens kunnen worden verzameld door verbinding te maken met zowel kantoren als productielocaties. Zelfs als apparaten op de productielocatie niet compatibel zijn met OPC-UA, kan de X1-serie de rol vervullen van een gateway naar OPC-UA om gegevens over te dragen naar OPC-UA clients in een bedrijfssysteem. Hiervoor zijn alle 300+ drivers beschikbaar.

Doordat het systeem gekoppeld is aan Microsoft Azure kunnen verschillende tools en services van dit Cloud computing platform worden ingezet. Hiervoor zijn MQTT en UPC-UA koppelingen voorzien waarmee  productiedata en statusgegevens naar het Cloud systeem gestuurd kunnen worden voor visualisering, analyse en rapportage.

De configuratiesoftware V-SFT  van de V9 HMI series is ook  voor de X-1 geschikt en programma’s die eerder voor de V9 serie zijn gemaakt, kunnen worden geconverteerd voor gebruik in de X1-serie inclusief de 300+ communicatiedrivers voor PLC´s, frequentieregelaars en temperatuurregelaars van vele populaire merken.

Bestaande Windows applicaties kunnen in de X1 worden gebruikt op productielocaties. Door  engineeringtools van productiemachines te installeren , is het mogelijk om bijvoorbeeld PLC programma´s via de X1-serie te bewerken en te bewaken zonder de noodzaak een Laptop of PC naar de werkvloer te brengen. Bovendien is het mogelijk om onderhoudstaken en de benodigde ruimte voor PC’s op de werkvloer (of in de machine)  te verminderen door PC-functionaliteit te integreren met de X1-serie.

Omdat de X1-serie standaard is uitgerust met een webbrowser, is het mogelijk om in combinatie met een monitoringsysteem of netwerkcamera’s  eenvoudig verschillende machines op het netwerk te bewaken en hun status te controleren.

Meer informatie over  Kübler producten vind u onze site: www.duranmatic.nl
U kunt hierover contact opnemen met  de heer Peter Noodelijk, Sales Manager Industriële Automatisering, tel. 078-65 31 871.

Meer industrie nieuws is hier te lezen.