Het lijkt er op dat er een handelsoorlog aan zit te komen. Op 1 mei gaan in principe de handelstarieven in op staal en aluminium, afkomstig van onder andere de EU. Pogingen van Macron en Merkel liepen op niets uit: Trump wil pas denken aan het schrappen van de tarieven als de EU bereid is met exportquota te gaan werken. Trump wil niet meer dan 90% van de huidige staal- en aluminium export van de EU in de VS importeren. Het probleem is echter: exportquota zijn in strijd met de regels van de WHO.

Trump wil ook makkelijker toegang van Amerikaanse auto’s op de Europese markt. Zo blijft Zuid-Korea gevrijwaard van de importheffingen op staal door de auto’s uit de VS toe te laten.

Vooral Merkel heeft veel te verliezen. Duitsland is van alle EU landen niet alleen de grootste staal-exporteur (950.000 kubieke ton), maar ook de grootste auto-exporteur. Nederland komt met 632.000 kubieke ton op de tweede plaats van staalexporteurs.

Het ziet er niet naar uit dat het probleem voor 1 mei zal worden opgelost. De EU heeft al, als de tijdelijke opschorting van de tarieven verloopt, een serie maatregelen staan. Op Amerikaanse goederen kunnen er importtarieven van 2,8 miljard dollar worden geheven.

Foto: ABC