Nederland, Duitsland en Frankrijk staan bovenaan in de lijst van Europese landen als het gaat om het patenteren van waterstoftechnologie. Europa lijkt een voorsprong te krijgen als het gaat om waterstoftechnologie.

In de periode 2011 tot 2020 vroegen Nederlandse partijen relatief veel octrooien aan voor technologie die met de nieuwe waterstofeconomie te maken heeft. Nederland staat met 3% van de aanvragen samen met Frankrijk (6%) en Duitsland (11%), bovenaan de lijst van Europese landen als het gaat om het aantal waterstof octrooi aanvragen.

Europese voorsprong

Wereldwijd doet Europa het goed als het om waterstoftechnologie gaat, zo lijkt uit de octrooi aanvragen te blijken. Het Europees Octrooi Bureau (EOB) en het Internationaal Energie Agentschap (IEA) publiceerden onlangs een rapport waarin wereldwijde trends met betrekking tot waterstof worden beschreven. Volgens de makers van het rapport begint Europa een voorsprong te krijgen op waterstoftechnologie. Het continent wordt gevolgd door Japan en daarna door de VS, dat de laatste jaren terrein verloor.

In het rapport wordt gebruik gemaakt van wereldwijde patentgegevens. Nooit eerder werd op deze manier de ontwikkeling van waterstof in kaart gebracht. De onderzoekers keken daarbij naar het complete scala van technologie die wordt en kan worden ingezet in een waterstofeconomie: van productie, opslag, distributie, tot en met de eindgebruiker.

Automotive

Interessant is dat een relatief groot deel van de patenten uit de automotive hoek komt. Deze sector is dan ook een sterke aanjager van de waterstofeconomie. Eveneens interessant is dat meer dan helft van de durfkapitaal investeringen voor de rekening van start-ups komt. Wanner een start-up in staat is om een patent te bemachtigen, vergroot dat de kansen voor een succesvolle financiering van het bedrijf aanzienlijk. Meer dan 80% van de investeringen gaat naar start-ups die inmiddels een patent hebben binnengehaald.

Algemeen directeur Hans Grünfeld van VEMW vertelt op de website van VEMW: “octrooiaanvragen kunnen gezien worden als een vroege indicator van toekomstige technologische trends. De geschetste trend is zeer bemoedigend voor de ontwikkeling van een Europese emissie-arme waterstofvoorziening en -markt. Het toont eens te meer het belang van de industrie aan voor de verduurzaming van de samenleving. Het rapport bevestigt opnieuw het beeld van de sterke positie van Nederland, zeker ook als het gaat om de electrochemie, zowel in kennisontwikkeling als in de toepassing.”